Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρρυθμίες στο ΕΣΥ : Καθυστέρηση στην μισθοδοσία επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών στο «Αττικό»

Αρρυθμίες στο ΕΣΥ : Καθυστέρηση στην μισθοδοσία επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών στο «Αττικό»

Μαζί με την πανδημία υποχωρεί και το κυβερνητικό ενδιαφέρον για το ΕΣΥ. Άρχισαν οι αρρυθμίες και οι δυσλειτουργίες. Οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές του Αττικού Νοσοκομείου ενημερώθηκαν ότι θα πληρωθούν με καθυστέρηση την μισθοδοσία του πρώτου 15μερου του Μαΐου. Το σκηνικό συνθέτουν περικοπές εφημεριών και απολύσεις συμβασιούχων

Μαζί με την πανδημία του κοροναϊού φαίνεται να υποχωρεί και το κυβερνητικό ενδιαφέρον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αρρυθμίες και δυσλειτουργίες του ΕΣΥ

Ένα περιστατικό το οποίο ανέδειξε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου έρχεται να καταδείξει ότι είναι παρούσες οι αρρυθμίες και οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την ανάγκη ενίσχυσής του και τη θωράκισής του ως ένα από τα μεγάλα διδάγματα της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνάδελφοί τους οι επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου «Αττικό» δεν θα πληρωθούν έγκαιρα τη μισθοδοσία του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου αλλά με καθυστέρηση.

Καθυστερούν τη μισθοδοσία σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό

Σημειωτέον δε ότι αυτό συμβαίνει σε ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, όπως είναι το «Αττικό».

Όπως προκύπτει από υπηρεσιακό έγγραφο με σημερινή ημερομηνία οι αρμόδιοι των οικονομικών υπηρεσιών του Αττικού νοσοκομείου ενημερώνουν πως ο μισθός του πρώτου 15ημέρου του

Μαΐου δεν θα καταβληθεί στις 13 Μαΐου αλλά στις 22 του ίδιου μήνα καθώς το ποσό δεσμεύτηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για πληρωμή προσωπικού του πανεπιστημίου Αθηνών!

Συγκεκριμένα το υπηρεσιακό έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας του Αττικού Νοσοκομείου αναφέρει:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, αποκλειστικά γι’ αυτό τον μήνα δεν είναι δυνατή καμία καταβολή στην πληρωμή επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού της 13ης – 5 – 2020, καθώς ο εν λόγω τύπος πληρωμής δεσμεύθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών λόγω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς το προσωπικό του ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ.

Ως εκ τούτου οι μισθοδοσίες θα καταβληθούν εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση στις 22-5-2020».

Δεν έχει φαΐ, μόνο χειροκροτήματα

Το έγγραφο αυτό ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο γιατρός και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τέλειωσαν τα λεφτά άρα δεν παίρνετε μισθό αυτό το 15θήμερο εσείς επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές λένε οι αρμόδιοι του «Αττικού» στους «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες». Δηλαδή φαΐ δεν έχει, μόνο χειροκρότημα. Είναι σε γνώση σας αυτό κ.κ. Κικίλια και Μητσοτάκη».

Ακατανόητη μεθόδευση

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τους γιατρούς με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί έντονα προς το υπουργείο Υγείας η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Με επιστολή της προς τον Βασίλη Κικίλια και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για ακατανόητη μεθόδευση και ζητά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας προκειμένου να γίνει έγκαιρα η καταβολή του μισθού του 15μέρου του Μαΐου καθώς όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ «θα είστε συνυπεύθυνοι».

Συγκεκριμένα στην επιστολή της προς την ηγεσία και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας η ΕΙΝΑΠ, μεταξύ άλλων τονίζει:

«Κύριε υπουργέ, θεωρούμε τελείως ακατανόητη αυτήν την μεθόδευση . Τι δουλειά έχει η τακτική μισθοδοσία του επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του «Αττικού» νοσοκομείου με την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» προσωπικού του Πανεπιστημίου; Αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσουν διοικήσεις που ΕΣΕΙΣ έχετε διορίσει για τους «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» ; Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή σας για την αναίρεση αυτού του σοβαρού προβλήματος αλλιώς αυτονόητα θα είστε συνυπεύθυνοι».

Απολύσεις που πάρθηκαν πίσω λόγω …λάθους

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου εν μέσω καραντίνας επικουρικοί γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» ενημερώθηκαν πως θα απολύονταν το Φθινόπωρο καθώς έληγαν οι συμβάσεις τους.

Το γεγονός αυτό είχε τότε καταγγείλει η ΟΕΝΓΕ και με παρέμβασή της οι απολύσεις πάρθηκαν πίσω, καθώς η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων απέδωσε σε «λάθος» την όλη εξέλιξη και δεσμεύθηκε ότι «θα διορθωθεί».

Επιπλέον αξίζει να προστεθούν σε όλα αυτά οι καταγγελίες που έκαναν αυτό το διάστημα τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών του ΕΣΥ για περικοπές εφημεριών που οδηγούσαν σε μειώσεις ουσιαστικά των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Περικοπές εφημεριών

Η ΟΕΝΓΕ έφερε στη δημοσιότητα αρκετές φορές παραδείγματα τέτοια όπως του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στις 14 Απριλίου όπου οι επικουρικοί γιατροί που εργάζονται στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) αλλά και στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) ενημερώνονταν ότι θα μειώνονταν η εφημεριακή τους αποζημίωση.

Μάλιστα σε προ ημερών επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ΟΕΝΓΕ τόνιζε ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, τις οποίες πληρώνονται με καθυστέρηση αλλά και περικοπές που φτάνουν τα 300 έως 400 ευρώ το μήνα λόγω της υπέρβασης του πλαφόν.

Συμβασιούχοι αντί μόνιμων προσλήψεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υγειονομικών με την κυβέρνηση ήταν και είναι και μέσω πανδημίας το θέμα των μόνιμων προσλήψεων, αντί των προσλήψεων συμβασιούχων.

Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω περιστατικά τόσο στα θέματα μισθοδοσίας, όσο και στα θέματα περικοπών σε εφημερίες ή απολύσεις, κατά κύριο λόγο αφορούν τους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στο ΕΣΥ ως συμβασιούχοι και όχι ως μόνιμοι.

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024