Η κατάσταση, οι αντοχές και η «ετοιμότητα» του ΕΣΥ επανέρχεται στο προσκήνιο όσο βαδίζουμε προς το τέλος της καραντίνας και την μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και ενώ η πανδημία θα διαρκεί.

«Αποκτούμε το ΕΣΥ που δικαιούμαστε»

Όσο θα χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού χωρίς να έχει βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο για τον κοροναϊό, τόσο θα αποδεικνύεται αν τα όσα λέει η κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία είναι πραγματικότητα ή λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Τα έως τώρα τεκμήρια πάντως δεν δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σήμερα παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα υποστηρίζοντας ότι «οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό, νέες Μ.Ε.Θ. και πρόσθετο υγειονομικό υλικό συνεχίζονται. Οι Μ.Ε.Θ. έχουν αυξηθεί σημαντικά, προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έχουν πραγματοποιηθεί, νέος εξοπλισμός παραλαμβάνεται συνεχώς, ενώ και η εγχώρια παραγωγή μασκών ξεκινάει από αύριο».

«Έχουμε βάλει στόχο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Το αξίζουν οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, και, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες, οι οποίοι δικαιούμαστε να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα.

Ο αριθμός των ΜΕΘ και των προσλήψεων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι λίγο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή από 1000.

Ωστόσο υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες που σύμφωνα με τους υγειονομικούς πριν από την πανδημία του κοροναϊού υπολογίζονταν σε 3500 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (2000 και 1500 αντίστοιχα).

Θριαμβευτικούς τόνους χρησιμοποίησε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφερόμενος χτες , σε 3.073 προσλήψεις συμβασιούχων – ενός έτους στην περίπτωση των 381 γιατρών και δύο ετών στην περίπτωση των υπολοίπων νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.

Όλα αυτά τη στιγμή που τα κενά στο ΕΣΥ σε μόνιμο προσωπικό είναι περίπου 30.000 σύμφωνα πάντα με τους υγειονομικούς οι οποίοι έχουν αναδείξει πολύ συγκεκριμένα ότι λείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των ΜΕΘ, ενώ μέχρι τώρα το κυβερνητικό σχέδιο κυρίως περιελάμβανε μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού από τη μία κλινική στην άλλη.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα πεπραγμένα της.

Προσλάβαμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε!

Μάλιστα ο κ. Κοντοζαμάνης, ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις είναι «πολύ παραπάνω από αυτές που χρειάστηκε το σύστημα», «πολύ παραπάνω από τον αρχικό μας προγραμματισμό για 2.000 προσλήψεις» προσθέτοντας ότι έγιναν σε ένα σύστημα υγείας το οποίο «σίγουρα δεν δοκιμάστηκε τόσο ώστε την περίοδο αυτή να έχει ανάγκη αυτό το προσωπικό», «σε μία προσπάθεια να καλύψουμε ελλείψεις και ανεπάρκειες του παρελθόντος έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τυχόν δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας του κοροναϊού».

Καμία απάντηση από Μαξίμου

Πάντως προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει προκλητικά την ανοιχτή επιστολή που του έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί του προκειμένου να συζητήσουν για την προετοιμασία του συστήματος υγείας στην επόμενη φάση της πανδημίας και μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα οι γιατροί του ΕΣΥ θέτουν μια σειρά από προβλήματα καινούργια που έχουν ανακύψει μετά την πανδημία και εκφράζουν φόβους για ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας άλλων ασθενών, καθώς υπολειτουργούν τμήματα και κλινικές που δεν σχετίζονται με τον κοροναϊό.

Ταυτόχρονα σε ότι αφορά την μάχη με τον κοροναϊό οι γιατροί επισημαίνουν το ΕΣΥ πως η τακτική των πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ουσιαστικά στερεί το δημόσιο σύστημα Υγείας από εμπειροπόλεμο δυναμικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει. Για αυτό τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας, έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό».

Απολύουν τους …ήρωες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά φαίνεται πως μετά τα χειροκροτήματα οι «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» εισπράττουν και απολυτήρια στο χέρι και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Μία τέτοια περίπτωση καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ για επικουρικούς γιατρούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», οι οποίοι ενημερώθηκαν από την γραμματεία της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων ότι το φθινόπωρο θα απολυθούν.

Μετά από παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ, αρχικά η διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ το απέδωσε «σε λάθος» το οποίο «θα διορθωθεί», αλλά μετά από μετά από ένα ατελείωτο μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων αρχών στις πλάτες των γιατρών, έγινε γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν τελικά.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά να πάρει πίσω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την απόφασή της καθώς και να διορίσει όλους τους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’.

«Τους προειδοποιούμε. Να πάρουν άμεσα πίσω την απόφαση τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός» δηλώνει η ΟΕΝΓΕ η οποία προετοιμάζεται για πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Απριλίου.

Στις 28 Απριλίου θα ξανακουστεί η φωνή μας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Στις 7 Απριλίου η φωνή πίσω από τις μάσκες ακούστηκε δυνατά.

Στις 7 Απριλίου το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα», διαδόθηκε παντού σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα.

Η μεγάλη συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία, συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.

Στις 28 Απριλίου προχωράμε σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση!

Kαλούμε τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στις ΥΠΕ, με συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες και στα προαύλια των νοσοκομείων και των ΚΥ.

Τιμούμε την μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Διεκδικούμε:

• Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.
• Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
• Ένταξη στα BAE.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και όλων των υγειονομικών θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά μας.

Στις 28 Απρίλη η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο