Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός : Τι θα γίνει με νησιά και ξενοδοχεία

Τουρισμός : Τι θα γίνει με νησιά και ξενοδοχεία

Ο τουρισμός  αποτελεί όμως μία δύσκολη εξίσωση, η οποία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συγκαταλέγονται στις κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Ελλάδα

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις για το restart του τουρισμού σχετικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά καθώς και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, στα μέσα της εβδομάδας οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να ενημερώσουν την κυβέρνηση για τη σωρευτική επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται από τις πρώτες μέρες πυκνής κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να αναμένουμε και τις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για τον τουρισμό.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει ήδη καταθέσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τμήμα των οποίων αποκάλυψε προ ημερών σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ.

Ο τουρισμός  αποτελεί όμως μία δύσκολη εξίσωση, η οποία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συγκαταλέγονται στις κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Ελλάδα.

Προκειμένου όμως να μην καταρρεύσει η οικονομία, η στήριξη του τουρισμού που αποτελεί το 25% του ΑΕΠ, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μέχρι τις 15 Μαΐου να έχει ανακοινώσει πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό, με υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, ενίσχυση των υγειονομικών δομών στις τουριστικές περιοχές, πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος κλπ.

Τα ξενοδοχεία

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις αναφορικά με τα πρωτόκολλα, που θα θέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, αλλά και οι αερομεταφορές.

Όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να είναι συμβεβλημένα με ιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό, τα αποτελέσματα του οποίου θα βγαίνουν εντός έξι ωρών.

Το προσωπικό των ξενοδοχείων θα εκπαιδευτεί στους κανόνες υγιεινής, που ήδη γνωρίζουν οι πολίτες. Δεν θα υπάρχει μπουφές στα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ είναι ανοιχτό να επιτραπεί στα καταλύματα μικρής χωρητικότητας.

Οι ξαπλώστρες

Οι ξαπλώστρες στις παραλίες θα τοποθετηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση και θα υπάρχει κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Πότε και ποιοι θα ταξιδέψουν στα νησιά

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά θα γίνει σε τρία κύματα. Από αυτή τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά των εργαζομένων σε ανοιχτές επιχειρήσεις και των αναπληρωτών καθηγητών με πλοίο ή με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού εξακολουθούν να ισχύουν.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στα νησιά οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, καθώς και τα ιδιωτικά συνεργεία επισκευών. Θα εξακολουθεί να απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Την ίδια ημερομηνία θα αρθεί η απαγόρευση αναίτιας μετακίνησης στην επαρχία, πιθανότατα όμως όχι ακόμη στα νησιά για το γενικό πληθυσμό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ελεύθερη μετάβαση στα νησιά για όλους από την 1η Ιουνίου, οπότε ανοίγει και η εστίαση. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να επιτραπεί νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024