Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα μέτρα στήριξης στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού μέσω λελογισμένων πρόσθετων παρεμβάσεων, αλλά και το πώς θα στηριχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταικούρα.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό των λεπτομερειών για τους δικαιούχους του προγράμματος για την επιδότηση στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία, το οποίο πιθανόν να διαρκέσει και κάποιους μήνες εντός του 2021.

Ήδη 438 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για τη χορήγηση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα.

Μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο με τρία σενάρια προκειμένου να δοθεί στήριξη και σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων.

Βασική προϋπόθεση ωστόσο θα είναι οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους να καταθέσουν το συμβόλαιο του ενοικίου αλλά και την απόδειξη είσπραξης του μειωμένου ποσού. Η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Επιδότηση δανείων

Ακόμα και εννέα μήνες μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα για την επιδότησης δανείου σε «κόκκινους» αλλά και ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την α΄κατοικία.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αφορά κατηγορίες δανειοληπτών που πλήττονται, θα προβλέπει ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες επιδότηση δανείου η οποία θα ξεπερνά κατά πολύ το 50% ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανόν ίδια ή και καλύτερα σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Μειώσεις φόρων

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι η κυβέρνηση σε θέση να αποκαλύψει και το ποιες θα είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι είναι ήδη η μείωση της προκαταβολής του φόρου αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς όπως για παράδειγμα στον σερβιριζόμενο καφέ.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο