Η εποχή της πανδημίας είναι και η εποχή της τηλεδιάσκεψης. Και στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρέθηκε σε θέση να χρησιμοποιεί μέσα ψηφιακής δικτύωσης για τις επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές υποχρεώσεις του.

Ισως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλη χρήση τέτοιων μέσων. Πλέον δεν είναι κυρίως ενασχόληση των στελεχών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, ή όσων συμμετείχαν σε διεθνείς ερευνητικές ομάδες, ούτε περιοριζόταν σε ιδρύματα που χρόνια τώρα ασχολούνταν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κατάρτιση.

Εγινε κομμάτι της καθημερινότητας των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζωή μας στις πλατφόρμες – Η νέα πραγματικότητα είναι εδώ

Και βέβαια ανακαλύψαμε τις δυνατότητες και στο να διατηρούνται κοινωνικές επαφές: σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι φέτος γιόρτασαν γενέθλια ή γιορτές με τηλεδιασκέψεις με συγγενείς.

Οι δυνατότητες των σχετικών πλατφορμών είναι πολύ μεγάλες. Ιδίως εκεί όπου συνδυάζεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τη δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων, ιδεών, και γενικά επικοινωνίας.

Αλλωστε, ούτως ή άλλως, χρόνια τώρα πολλοί επεσήμαναν τη σημασία που έχουν τέτοιες πλατφόρμες για να συντονίζονται οι άνθρωποι σε πραγματικό χρόνο, να ανταλλάσουν ιδέες, να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το πώς εξελίσσεται ένα πρότζεκτ.

Το κλειδί για αυτές τις πλατφόρμες είναι ακριβώς να μην τις δει κανείς ούτε ως λύση ανάγκης, ούτε ως υποκατάστατο της φυσικής επικοινωνίας, αλλά ως εργαλεία που εμπλουτίζουν και ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, εντός και εκτός επαγγελματικών χώρων.

Προφανώς και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης επικοινωνία και αυτό που μπορεί να κάνει έναν χώρο εργασίας να είναι και χώρος παραγωγής ιδεών και δημιουργίας. Ούτε προφανώς μπορεί να θεωρηθεί ευκταία μια εισβολή της εργασίας στον ελεύθερο χρόνο, που δυστυχώς μπορεί να είναι μια παρενέργεια της τηλεργασίας και τέτοιων πλατφορμών. Ομως, κάθε βήμα που διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών είναι σημαντικό και αποτελεί στοιχείο προόδου. Ενας λόγος παραπάνω να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των υποδομών σε σχέση με τα δίκτυα επικοινωνίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr