Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Στο αρχείο η υπόθεση πρώην συμβούλου του Τραμπ που είχε σχέσεις με τη Ρωσία

ΗΠΑ : Στο αρχείο η υπόθεση πρώην συμβούλου του Τραμπ που είχε σχέσεις με τη Ρωσία

Στο αρχείο τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η υπόθεση του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγού Μάικλ Φλιν. Παραιτήθηκε ο εισαγγελέας. Ικανοποίηση εκφράζει ο πρόεδρος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την ποινική δίωξη σε βάρος του Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο ένα δικαστικό έγγραφο.

Η πληροφορία αυτή ήρθε στο φως λίγη ώρα αφότου ο εισαγγελέας Μπράντον Βαν Γκρακ αποσύρθηκε αιφνιδίως από την υπόθεση, μετά την «εκστρατεία» που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σύμμαχοι του προέδρου για να μην συνεχιστεί η δίωξη του 61χρονου Φλιν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια πρώτη αντίδραση, δήλωσε «πολύ ευτυχής» για την εξέλιξη αυτή. Πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή» θα επικοινωνήσει με τον Φλιν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην απόφασή του εκτιμά ότι η έρευνα σε βάρος του πρώην στρατηγού «δεν είχε νόμιμη βάση» και ότι οι δηλώσεις του, «μολονότι ήταν ανακριβείς, δεν είχαν σημασία».

Ο Βαν Γκρακ, εισαγγελέας καριέρας, δεν έδωσε καμία εξήγηση για ποιον λόγο αποσύρεται από την υπόθεση. Ταυτόχρονα, αποσύρθηκε και από τον χειρισμό άλλων υποθέσεων για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Οι σχέσεις του Φλιν με τη Ρωσία

Αφού συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν είχε απόρρητες συνομιλίες με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο Τραμπ τον διόρισε σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, θέση στην οποία παρέμεινε μόνο για λίγες ημέρες.

Στις 24 Ιανουαρίου 2017 ανακρίθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία για την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, αλλά απέκρυψε τις επαφές του με τον Κίσλιακ. Παραιτήθηκε λίγο μετά, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψέματα και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Φλιν είχε δηλώσει ένοχος στα τέλη του 2017 για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας λίγες εβδομάδες προτού να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τραμπ. Η υπόθεση αυτή ήταν μία από τις πρώτες που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που είχε αναλάβει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνούσε την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στη συνέχεια ωστόσο ο Φλιν προσπάθησε να ανακαλέσει την παραδοχή ενοχής του. Οι συνήγοροί του, με επικεφαλής τον συντηρητικό δικηγόρο Σίντνεϊ Πάουελ, αμφισβητούσαν την ακεραιότητα του Βαν Γκρακ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να πείσουν έναν δικαστή ότι το FBI είχε παγιδεύσει τον Φλιν. Η πίεση αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν έγγραφα, εν μέρει διαγραμμένα, ήρθαν στην κατοχή των συνηγόρων και κατόπιν κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Ένας μη κατονομαζόμενος πράκτορας του FBI γράφει σε ένα από αυτά αναφορικά με την ανάκριση του Φλιν: «Ποιος είναι ο στόχος μας; Η αλήθεια/παραδοχή ή να τον κάνουμε να πει ψέματα για να του ασκηθεί δίωξη ή να απολυθεί;»

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που εισαγγελείς καριέρας παραιτούνται μετά από παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Νωρίτερα, οι εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση του Ρότζερ Στόουν, ενός παλιού και στενού φίλου του Τραμπ, αποσύρθηκαν επίσης όταν το υπουργείο επενέβη και ελάφρυνε την πρότασή τους για την ποινή που θα έπρεπε να του επιβληθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024