Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσύ άθλιε που δέρνεις την οικογένειά σου: Ηρθε η ώρα να τιμωρηθείς παραδειγματικά

Εσύ άθλιε που δέρνεις την οικογένειά σου: Ηρθε η ώρα να τιμωρηθείς παραδειγματικά

Μόνο ντροπή πρέπει να αισθανόμαστε γιατί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 400% τις ημέρες της καραντίνας

Ας μου επιτρέψουν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να δανειστώ τα στοιχεία τους για την ενδοοικογενειακή βία στην καραντίνα και το εκπληκτικό γράφημα που δημοσίευσε.

Δυστυχώς πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με μια είδηση που απλά πρέπει να περάσει έτσι και αύριο να ξεχαστεί. Πρόκειται για κοινωνική μάστιγα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Κι αν είναι τα άρθρα και τα ρεπορτάζ να συμβάλουν όσο γίνεται στο να ανοίξουν τα στόματα, να μιλήσουν όσοι υφίστανται βία μέσα στην οικογένεια τότε ας γίνει έτσι.

Αν είναι να πάνε φυλακή όλοι εκείνοι που απλώνουν χέρι σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, τότε ας φωνάξουμε όλοι με όση δύναμη έχουμε ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να τερματιστεί στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω τι γίνεται στο εξωτερικό, ίσως σε κάποιες χώρες η κατάσταση να είναι χειρότερη.

Οταν όμως διαβάζεις ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες που ήταν όλη η Ελλάδα σε καραντίνα αυξήθηκαν κατά 400%, τότε πράγματι σε πιάνει απελπισία και οργή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, εννέα στα 10 άτομα που κάλεσαν τόλμησαν να αναφέρουν για πρώτη φορά περιστατικό βίας. Ενδεχομένως δηλαδή να είχαν υποστεί βία και παλιότερα αλλά ο φόβος κρατούσε τα στόματα κλειστά.

6 στα 10 περιστατικά των θυμάτων βίας ήταν σύζυγοι – σύντροφοι ενώ 10% αφορούσε σε βία κατά… παιδιών.

Εκπληκτικό, αλλά 67 περιπτώσεις αφορούσαν βία κατά γονέων και αδερφών ενώ 56 είχαν σχέση με βία από πρώην συντρόφους και συζύγους.

Δείτε και τις ηλικίες. το 27%, δηλαδή περίπου 1 στους 4 που κάλεσε για βοήθεια ήταν ηλικίας 40-54 ετών και 18% ήταν… νέοι άνθρωποι, ηλικίας 25 -39 ετών.

Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Αυτή είναι η χώρα που αγαπάμε όλοι και που τη θεωρούμε την καλύτερη του κόσμου.

Δεν είναι καμιά μουντή βορειοευρωπαϊκή χώρα. Και τον ήλιο μας τον έχουμε, και τις παραλίες μας, και στις πλατείες και τα πάρκα ξημεροβραδιαζόμαστε και τρόπους διαφυγής έχουμε.

Η πατρίδα μας, λοιπόν, είδε τις εβδομάδες του εγκλεισμού αύξηση της βίας κατά 400%.

Μόνο μία λέξη. Ντροπή.

Ντροπή γιατί είναι αδιανόητο εν έτει 2020 (αλλά και οποτεδήποτε, οι εποχές δεν έχουν σχέση με την αθλιότητα) να σηκώνει οποιοσδήποτε το χέρι εναντίον άλλου, και μάλιστα μέσα στην οικογένεια.

Ντροπή και να βρίσκει δικαιολογίες γι’ αυτό.

Ακούμε κατά καιρούς:

Φταίει η γυναίκα που προκαλεί τον άνδρα και τη δέρνει. Φταίει το παιδί που κάνει φασαρία και θέλει τον… συνετισμό του. Ή φταίει η οικονομική κατάσταση που οδηγεί σε άσκηση βίας.

Τώρα ακούσαμε κι ότι έφταιξε ο εγκλεισμός στα σπίτια που «γέννησε» περισσότερη βία.

Πρόκειται περί αθλιοτήτων, περί δικαιολόγησης της βίας η οποία είναι χειρότερη κι από την ίδια την πράξη.

Δε φτάνει δηλαδή που κάποιος δέρνει, προπηλακίζει ή υβρίζει τη γυναίκα του, το παιδί του ή τον πατέρα του, μετά δικαιολογεί και την πράξη του.

Κι ακόμη πιο άθλια είναι η δικαιολογία ότι «έτσι μάθαμε από τους δικούς μας, είναι… παράδοση να πέφτουν και μερικές ξυλιές ή βρισιές».

Αυστηρή τιμωρία

Να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Ολοι αυτοί οι άθλιοι πρέπει να καταγγέλλονται, να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται αυστηρά.

Οχι με ένα απλό διαζύγιο ή με το να μην ξαναδούν τα παιδιά και τις γυναίκες τους. Αλλά με φυλάκιση.

Η βία μέσα στην οικογένεια πρέπει να είναι έγκλημα καθοσιώσεως.

Εσύ λοιπόν Ελληνάρα που βρίζεις τον πολιτικό γιατί δεν είναι καλός και μετά βρίζεις την οικογένειά σου, είσαι άθλιος και πρέπει να τιμωρηθείς.

Εσύ που ορκίζεσαι πίστη την πατρίδα και δηλώνεις έτοιμος να πολεμήσεις για τα ιερά και τα όσια της… ελληνικής φυλής αλλά απλώνεις χέρι στη γυναίκα ή τη σύντροφό σου, πρέπει να τιμωρηθείς.

Εσύ που πας στην Εκκλησία σαν καλός χριστιανός και ούρλιαζες επειδή δεν έκανε Πάσχα φέτος, αλλά ρίχνεις και καμιά σφαλιάρα για να… ξεδώσεις, είσαι υποκριτής και πρέπει να τιμωρηθείς παραδειγματικά.

Εσύ που βγαίνεις τώρα και βρίζεις τους αστυνομικούς γιατί σου πείραξαν το καμάρι σου που πήγε στην πλατεία, αλλά μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου το βρίζεις και του συμπεριφέρεσαι σα σκουπίδι, πρέπει να πιαστείς και να τιμωρηθείς. Και να μην ξαναδείς το παιδί σου γιατί δεν σου αξίζει να είσαι πατέρας.

Εσύ που είσαι ο ξερόλας της παρέας, που πουλάς μαγκιά με την οκά σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και που επιδεικνύεις τον ανδρισμό σου με το να δέρνεις τη γυναίκα σου ή τον ανήμπορο πατέρα και τη μάνα σου κάποια στιγμή θα σε πιάσουν και θα πρέπει να διαπομπευτείς. Να μη σε ξαναπλησιάσει γυναίκα. Να μην ξαναδείς τους συγγενείς σου.

Ολοι εσείς που κάνετε κριτική σε όλους και το παίζετε τιμητές των πάντων, αλλά έχετε κρυμμένα και βρόμικα μυστικά μέσα στο σπίτι σας, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθείτε.

Αλλά κι εσείς γυναίκες που υφίσταστε βία ή που βλέπετε τα παιδιά σας να δέχονται βία. Μιλήστε. Καταγγείλετε, πηγαίνετε σε ειδικούς. Μη φοβάστε να μείνετε μόνες σας.

Καλύτερα μόνες σας παρά δαρμένες, εξευτελισμένες και τρομαγμένες.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολόγηση της βίας μέσα στην οικογένεια. Οποιος την ασκεί είναι άρρωστος. Και πρέπει είτε να πάει στο ψυχιατρείο είτε στη φυλακή.

Τελεία και παύλα. Συμβιβασμοί δεν χωράνε σε τέτοια φαινόμενα. Δεν πρέπει να μείνουν άλλο βωβά αυτά τα εγκλήματα…

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024