Η  δικηγόρος Εβίτα Βαρέλα σημείωσε στην εκπομπή του MEGA ότι η πανδημία και η συνθήκη εγκλεισμού είχε ως αποτελέσματα την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Η κ. Βαρελά σημείωσε συγκεκριμένα πως μετά την άρση των περιορισμών κυκλοφορίας «αναμένεται να υπάρξει κύμα καταγγελιών από τα θύματα που έως τώρα διαβιούσαν με τους δράστες και δεν μπορούσαν να καταγγείλουν τα περιστατικά εξαιτίας αδυναμίας κυκλοφορίας, αδυναμίας στέγασης και οικονομικής εξάρτησης από τους δράστες».

Υπογράμμισε δε, πως «τα θύματα οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο νέος ποινικός κώδικας έχει σημαντικές αλλαγές, ότι πλέον υπάρχει διεύρυνση της προστασίας των θυμάτων και αυξημένες ποινές κατά των δραστών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, τα θύματα είναι γυναίκες κατά κύριο λόγο, 4/5 θύματα είναι γυναίκες, ενώ «υπάρχουν περιστατικά που δεν μπορούν να καταγγελθούν από τα θύματα, ψυχολογικές πιέσεις, εντάσεις λόγω της πανδημίας».

«Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, αλλά κάθε άτομο που βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης με τον σύντροφό του είναι σε κίνδυνο. Η βία μπορεί να είναι πέρα από σωματική και ψυχολογική βία και λεκτική βία. Θύματα μπορεί να είναι και ηλικιωμένα άτομα» πρόσθεσε.

Η δική της προτροπή είναι «τα θύματα να απευθυνθούν στην αστυνομία, καθώς υπάρχουν 74 επιχειρήσεις στελεχωμένες με ειδικευμένους αστυνομικούς», ενώ σημείωσε πως «τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα βουβό και αόρατο έγκλημα που δεν καταγγέλλεται και έχει χαμηλά ποσοστά εξιχνίασης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο