Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση η βουλή της Σερβίας ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα στις 15 Μαρτίου εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση η βουλή της Σερβίας ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα στις 15 Μαρτίου εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Η συνεδρίαση της βουλής ξεκίνησε επεισοδιακά όταν ο αρχηγός του κινήματος «DVERI» Μπόσκο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να εμποδίσει την ομιλία της πρωθυπουργού σφυρίζοντας με σφυρίχτρα μπροστά από τα κυβερνητικά έδρανα.

Ανδρες της ασφάλειας του κοινοβουλίου, με εντολή της προέδρου Μάγια Γκόικοβιτς, παρενέβησαν και μετέφεραν εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων τον Μπόσκο Ομπράντοβιτς και έτσι έληξε το επεισόδιο. Το κίνημα «DVERI» και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και ένα χρόνο περίπου μποϋκοτάρουν τις εργασίες της βουλής.

Τελικά υπέρ της άρσης ψήφισαν 155 βουλευτές επί συνόλου 250 βουλευτών που απαρτίζουν το κοινοβούλιο .

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς στην ομιλία της κατά την κατάθεση της σχετικής πρότασης τόνισε ότι πληρούνται όλοι οι όροι που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αποφασιστεί η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανέφερε ότι το ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση έπεσε κάτω από το 5% των ελεγχόμενων δειγμάτων και η μεταδοτικότητα της νόσου έχει εξασθενήσει σημαντικά .

Στη Σερβία από την Πέμπτη θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών ωστόσο παραμένουν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Επίσης, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα δεν θα λειτουργήσουν όπως κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία ενώ οι μάσκες και τα γάντια θα είναι υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι επιδημιολόγοι συνιστούν επίσης στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας τονίζοντας ιδιαίτερα την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού συνιστάται να αποφεύγουν την πολυκοσμία και τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των επιδημιολόγων που διαχειρίζονται την κρίση το τέλος της επιδημίας του κοροναϊού θα κηρυχθεί εφόσον για διάστημα 28 ημερών δεν καταγραφεί ούτε ένα νέο κρούσμα.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα το απόγευμα έχουν επιβεβαιωθεί 9.971 κρούσματα κοροναϊού. Απεβίωσαν συνολικά 203 ασθενείς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr