Η επιδημία Covid-19 στη Δανία αναμένεται βραχυπρόθεσμα να εξαφανιστεί λόγω των μέτρων καραντίνας, σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI) που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην οποία, εντούτοις, διατυπώνονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της νόσου.

Οι προϋποθέσεις

«Η επιδημία μπορεί να εκλείψει από μόνη της εάν συνεχιστεί το τωρινό επίπεδο κλεισίματος. Η επιδημία αναμένεται επίσης να εξαφανιστεί βάσει του βασικού σεναρίου ανοίγματος, υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής» επισημαίνει η υγειονομική αρχή της Δανίας.

«Αυτό ισχύει βραχυπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή, η ανοσία του πληθυσμού στη Δανία είναι σχετικά μικρή, για αυτό ακριβώς υφίσταται σημαντικός κίνδυνος να ακολουθήσει αργότερα ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας» επισήμανε.

Σύμφωνα με την έκθεση, που εκπονήθηκε έπειτα από βούληση του συνόλου της πολιτικής τάξης για να προετοιμαστεί η χώρα για τη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών, το βασικό σενάριο ανοίγματος για το επόμενο στάδιο είναι η επαναλειτουργία, υπό όρους, των εμπορικών κέντρων, των βιβλιοθηκών, των ζωολογικών κήπων και η διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων χωρίς θεατές.

Τα στάδια άρσης του lockdown

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επιστροφή στην τάξη των μαθητών γυμνασίου και την επαναλειτουργία μπαρ και καφέ.

Κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιορισμών με την επιστροφή στις τάξεις των παιδιών του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και των παιδικών σταθμών την 15η Απριλίου, ενώ ακολούθησε το άνοιγμα ορισμένων μικρών καταστημάτων όπως κομμωτήρια, το ποσοστό αναπαραγωγής, ή ποσοστό μόλυνσης, της νόσου, αυξήθηκε περνώντας από το 0,6 στο 0,9.

Εντούτοις, υπογραμμίζει το SSI, ένα «ποσοστό αναπαραγωγής μικρότερο του 1 σημαίνει ότι η υποτροπή της ασθένειας είναι μειωμένη».

Στη Δανία έχουν καταγραφεί 506 θάνατοι και περισσότερα από 10.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr