Brexit: Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι το Λονδίνο θέλει να επιτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ
Οι συνομιλίες, επίκεντρο των οποίων είναι τώρα η εκπόνηση νέων εμπορικών όρων από το 2021, όταν τερματισθεί η μεταβατική περιοδος μετά το Brexit, βρέθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο όταν επαναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.
Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως η Βρετανία προσεγγίζει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν και φαίνεται έτοιμη να αποδώσει στο οικονομικό σοκ από την Covid-19 οποιαδήποτε συνέπεια του Brexit, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.
Οι συνομιλίες, επίκεντρο των οποίων είναι τώρα η εκπόνηση νέων εμπορικών όρων από το 2021, όταν τερματισθεί η μεταβατική περιοδος μετά το Brexit, βρέθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο όταν επαναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.
«Παρά το κατεπείγον και το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπισθεί με τις διαπραγματεύσεις, φοβάμαι πως κάνουμε πολύ βραδεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit», δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν μιλώντας στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως οι βρετανοί φίλοι μας προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε.
«Πιστεύω πως οι πολιτικοί και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποφασίσει πως η Covid θα κατηγορηθεί για όλες τις επιπτώσεις από το Brexit και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δεν θέλουν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις το 2021 επειδή μπορούν αποτελεσματικά να κατηγορήσουν την Covid για τα πάντα».
Σε κρίσιμη φάση οι συνομιλίες
Οι δύο πλευρές εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση συνομιλιών, καθώς έχουν προγραμματισθεί δύο γύροι πριν από το τέλος Ιουνίου, οπότε η Βρετανία θα μπορούσε να ζητήσει παράταση ενός ή δύο ετών, μια προοπτική που έχει μετ’ επιτάσεως αποκλείσει.
Ο Χόγκαν, πρώην υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης, δήωλσε πως ελπίζει να δει μια αλλαγή βηματισμού στις διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβομάδα και ότι αν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει λόγος να μην σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Οι συνομιλίες του ιουνίου θα είναι πολύ σημαντικές, πρόσθεσε.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε πως ο συδυασμός της αναστάτωσης τόσο από τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού όσο και από το Brexit θα είναι «ένα τεράστιο πλήγμα» για τη βρετανική οικονομία φέτος και θα διαχυθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέα Αριστερά: Ο αγώνας για μια Κύπρο ενωμένη είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά
- Ο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Πούτιν θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία
- «Ομόρφυνε τη ζωή μας» – Η ΕΛΑΣ αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Θερινές Προβολές ΕΦΕ: Μια ματιά στη φρίκη του πολέμου μέσα από το animated φιλμ Waltz with Bashir
- Rispet Home HEAVY DUTY: Η νέα σειρά προϊόντων καθαρισμού για σπίτια με κατοικίδια από τη ΜΕΓΑ
- Marfin: Στις φυλακές Ναυπλίου και Μαλανδρίνου οι δύο 42χρονοι
- Κατρίνης: Δεν συνιστά εξωτερική πολιτική η σιωπή, η αμηχανία και η αποδοχή τετελεσμένων
- Μελόνι: Συνεργάτες της διαψεύδουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442