Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη - Είναι όμως δίκαιη η σύγκριση;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη – Είναι όμως δίκαιη η σύγκριση;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα στην Ευρώπη για την πανδημία του κοροναϊού, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία στον αριθμό νεκρών από τον φονικό ιό

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα στην Ευρώπη για την πανδημία του κοροναϊού, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία στον αριθμό νεκρών από τον φονικό ιό.

Η σύγκριση του ποσοστού των θανάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις και σε ό,τι αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν την κριτική στην κυβέρνηση περί καθυστέρησης λήψης μέτρων – ιδιαίτερα επειδή η χώρα είχε νεότερο πληθυσμό σε σχέση με την Ιταλία και παράλληλα περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για το ξέσπασμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστήριξαν ότι διάφορες χώρες έχουν εξετάσει επίσημα περιστατικά και θανάτους από κοροναϊό με διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας δύσκολη τις στατιστικές συγκρίσεις.

Σύμφωνα με την HuffingtonPost, ο επικεφαλής της ανάλυσης υγείας στο Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε σε διενέργεια διεθνών συγκρίσεων, χαρακτηρίζοντάς τη ως «εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα».

Φυσικά, κανένα έθνος δεν θέλει να παραδεχτεί ότι βρίσκεται στην κορυφή του αριθμού θανάτων ολόκληρης της ηπείρου. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο συνολικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με κοροναϊό παραμένει ασαφής.

11.600 θάνατοι στην Ιταλία δεν έχουν καταμετρηθεί

Τα καθημερινά στοιχεία θανάτων της Ιταλίας ανακοινώνονται κάθε μέρα στις 6 μ.μ. από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του έθνους, η οποία κανονικά διαχειρίζεται την αντίδραση σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και σεισμούς.

Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους που καταγράφηκαν αφότου ο ασθενής βρέθηκε θετικός στον Covid-19.

Η ISTAT – η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας – έκανε λόγο για περισσότερους θανάτους για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης τη Δευτέρα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι χιλιάδες θάνατοι σε ολόκληρο το έθνος δεν είχαν ποτέ επίσημα συνδεθεί με κοροναϊό.

Η ανάλυση της ISTAT αναφέρει ότι από τις 21 Φεβρουαρίου- όταν καταγράφηκαν οι πρώτοι νεκροί από κοροναϊό στην Ιταλία- έως τις 31 Μαρτίου, οι θάνατοι στη χώρα είναι κατά 39% αυξημένοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών.

Από τους 25.354 «πλεονάζοντες θανάτους», στους 13.710 καταχωρήθηκε ως αιτία θανάτου ο Covid-19, η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Κάτι που σημαίνει ότι περίπου 11.600 θάνατοι δεν έχουν καταμετρηθεί. Αυτοί σε συντριπτική πλειονότητα καταγράφηκαν στη βόρεια Ιταλία, που επλήγη σφοδρότερα από τον ιό.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι είναι λογικό να θεωρήσει ότι είτε αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό χωρίς να έχουν εξεταστεί, είτε ότι εξαιτίας της επιπλέον πίεσης στο σύστημα υγείας πέθαναν από άλλες αιτίες για τις οποίες δεν νοσηλεύτηκαν.

Μέχρι και 9.000 θάνατοι στο σπίτι στη Γαλλία

Ο αριθμός των νεκρών στη Γαλλία ανακοινώνεται καθημερινά γύρω στις 7 μ.μ.. Αρχικά τα μόνα δεδομένα που κοινοποιούνταν προέρχονταν από νοσοκομεία, αλλά στις 2 Απριλίου οι αξιωματούχοι Υγείας άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν τον αριθμό των θανάτων που προέρχονταν από οίκους ευγηρίας και ιδρύματα.

Από την 1η Μαρτίου, η Γαλλία ανέφερε σχεδόν 25.000 θανάτους, με 15.583 σε νοσοκομεία και 9.312 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα.

Λόγω της πολυπλοκότητας της συλλογής των δεδομένων, οι θάνατοι στο σπίτι στη Γαλλία δεν περιλαμβάνονται ακόμη στα επίσημα στοιχεία. Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τις 9.000 επιπλέον θανάτους, με χαμηλότερες εκτιμήσεις να φτάνουν περίπου τους 6.000.

Ο υπουργός Υγείας, Olivier Veran, είπε ότι ο αριθμός των θανάτων θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο, όταν θα προστεθούν στο σύνολο της χώρας.

8.000 θάνατοι στην Ισπανία δεν συνδέονται ακόμη με Covid-19

Μέχρι την 1η Μαΐου, στην Ισπανία είχαν καταγραφεί 29.034 περισσότεροι θάνατοι από ό,τι συνήθως αναμενόταν, σύμφωνα με την El País – υπέρβαση του 50%.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 20.938 θανάτους που επιβεβαιώθηκαν ότι προκλήθηκαν από Covid-19, ενώ 8.096 θάνατοι δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη.

Ο καθημερινός αριθμός θανάτων περιλαμβάνει όλους, ανεξάρτητα από το πού πέθαναν και επομένως, σε αντίθεση με τη Γαλλία, περιλαμβάνονται και οι θάνατοι στο σπίτι.

Όμως, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στο σπίτι ή σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μολυνθεί για τον ιό σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ισπανίας.

Ποιος λείπει από τις στατιστικές θανάτων του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύει εβδομαδιαίες εκθέσεις που συνοψίζουν τον αριθμό των θανάτων στην Αγγλία και την Ουαλία, οι οποίες δείχνουν πόσοι περισσότεροι έχουν καταγραφεί σε μια συγκεκριμένη περίοδο έναντι του προηγούμενου μέσου όρου.

Το ένα τρίτο όλων των θανάτων καταγράφηκαν σε κέντρα φροντίδας την εβδομάδα έως τις 17 Απριλίου. Εκείνο το διάστημα, 22.351 συνολικοί θάνατοι καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με το ONS, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν συγκρίσιμα αρχεία το 1993. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος για την αντίστοιχη εβδομάδα από το 2015 έως το 2019 ήταν 10.497.

Την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Απριλίου, περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των θανάτων που σχετίζονται με κοροναϊό στην Αγγλία και την Ουαλία έλαβαν χώρα σε κέντρα φροντίδας.

Αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία πιστεύεται ότι είναι πολύ χαμηλότερα από τον πραγματικό αριθμό θανάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο. Η μοντελοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τους Financial Times υποδηλώνει ότι έως και 21.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει μέχρι τις 21 Απριλίου ως άμεση ή έμμεση συνέπεια του Covid-19.

Πηγή: Ηuffingtonpost.co.uk

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024