Πρ

ΥΛΙΚΑ  (για 4-6 μερίδες)

½ κιλό αρακάς καθαρισμένος (περίπου 1 κιλό ακαθάριστος)

2 κλαράκια άνηθο

2 κλαράκια δυόσμο

½ κιλό σπανάκι

1 πράσο, το λευκό μέρος

4 φρέσκα κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδου, χωρίς την πράσινη φύτρα

60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Μία πρέζα μοσχοκάρυδο

150 γρ. ξινόγαλο

1 λεμόνι ακέρωτο, χυμός και ξύσμα

12 καρύδια, χοντροτριμμένα

1/2 πράσινο μήλο σε μικρά καρέ

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τον αρακά, δηλαδή ξεχωρίζουμε τα σπυριά από τους λοβούς.

Πλένουμε καλά τα μυρωδικά και τα στραγγίζουμε. Κρατάμε μερικά για τη διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Ξεχωρίζουμε τα φύλλα σπανάκι και τα πλένουμε καλά για να φύγει το χώμα.

Κόβουμε το κρεμμυδάκι, το πράσο και το σκόρδο σε λεπτές φέτες.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 10 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το πράσο και το κρεμμυδάκι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας.

Προσθέτουμε μια μικρή πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και γιαχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε και το σπανάκι και τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του.

Προσθέτουμε το ξινόγαλο και, αν χρειαστεί, λίγο νερό για να καλυφθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε τα λαχανικά στον κάδο του μούλτι μαζί με ζωμό από την κατσαρόλα και χυμό από μισό λεμόνι. Προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ωραία βελούδινη υφή.

Περνάμε τη σούπα από σήτα και την κρατάμε ζεστή.

Κόβουμε σε πολύ μικρά καρεδάκια το μισό πράσινο μήλο και χοντροτρίβουμε στο μούλτι τα καρύδια.

Σερβίρουμε τη ζεστή σούπα. Προσθέτουμε μερικά καρεδάκια μήλου και χοντροτριμμένα καρύδια σαν γαρνιτούρα, λίγες κορυφές άνηθο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραμαγειρευτούν τα λαχανικά και χάσουν το πράσινο χρώμα τους.

Μπορείτε να προσθέσετε κρουτόν σκόρδου, σοταρισμένη παντσέτα, ακόμα και κομμάτια καπνιστού ψαριού σαν γαρνιτούρα.

οετοιμασία 20′, Μαγείρεμα 25′