Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός : Ώρες αγωνίας για την επόμενη ημέρα στα ξενοδοχεία

Τουρισμός : Ώρες αγωνίας για την επόμενη ημέρα στα ξενοδοχεία

Σε αναμονή για τα στοιχεία μετά... καραντίνας και το πρώτο κύμα άρσης μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ελευθέρωσης των μέτρων σε τουρισμό και εστίαση

Ώρες αγωνίας επικρατεί στους φορείς του τουρισμού, καθώς ενώ πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει «θολό». Τα μισά ξενοδοχεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση που έχουν ήδη λάβει οι ιδιοκτήτες τους, ενώ την ίδια στιγμή ανασφάλεια επικρατεί και στις αεροπορικές εταιρείες, που σε αναμονή επαναφοράς στην κανονικότητα, ζητούν να λάβουν οικονομική στήριξη για την επιβίωσή τους.

Έντονη είναι η αγωνία και για εργαζόμενους σε υπηρεσίες του τουρισμού καθώς ουδείς γνωρίζει μέχρι αυτή την στιγμή πώς μπορεί να περισωθεί η τρέχουσα τουριστική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός προβλέπει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων ετήσιας λειτουργίας την 1η Ιουνίου και για τα εποχικά καταλύματα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρει ότι «1η Ιουλίου θα ανοίξουμε τον εξωτερικό τουρισμό, με τα εποχιακά ξενοδοχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Το πλάνο για τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για ξενοδοχεία, μαρίνες και αερομεταφορές, ενώ το σχέδιο στηρίζεται σε πέντε άξονες:

-Υγειονομικός άξονας (πρωτόκολλα λειτουργίας)

-Οικονομικός άξονας , με προτάσεις μέτρων από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας

-Διπλωματικός άξονας (σ.σ.: υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και για διμερείς συμφωνίες για «ανταλλαγή» τουριστών)

-Προβολή της χώρας με νέα καμπάνια που θα είναι έτοιμη σύντομα

-Επαφές με τους tour operators και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

Βασιλικός: Αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ζητά την άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων.

«Η χώρα μπαίνει σταδιακά στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Απαιτείται λοιπόν η άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων. Αφενός για να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ξενοδόχοι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις και αφετέρου για να υπάρξει εύλογος χρόνος για την προετοιμασία των ξενοδοχείων και την εκπαίδευση του προσωπικού στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν για την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών.

Ταυτόχρονα, όσο αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις της μεγάλης οικονομικής πρόκλησης που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, τόσο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα τολμηρών μέτρων για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε καθημερινά τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού όσο και με όλους τους φορείς.

Στο βαθμό που θα οικοδομηθεί πάνω σε στέρεα θεμέλια η απαραίτητη γέφυρα ελπίδας, με ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, επιδότηση για την εργασία και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα για το προϊόν, τότε οι ξενοδόχοι θα είμαστε  -όπως πάντα- στην πρώτη γραμμή για να σηκώσουμε ξανά την Ελλάδα ψηλά».

Σημειώνεται πως δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post αναφέρει ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» τουρισμού.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει ότι αξιωματούχοι των τριών χωρών βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τον τουρισμό υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024