Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης : Από την 1η Ιουλίου ενδεχομένως να ανοίξει ο εξωτερικός τουρισμός

Γεραπετρίτης : Από την 1η Ιουλίου ενδεχομένως να ανοίξει ο εξωτερικός τουρισμός

«Επαναξιολογούμε την κίνηση προς τα νησιά για τις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά και έχουμε την επιδημιολογική καμπύλη που θέλουμε, 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε τον εξωτερικό τουρισμό, με τα εποχιακά ξενοδοχεία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας

«Επαναξιολογούμε την κίνηση προς τα νησιά για τις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά και έχουμε την επιδημιολογική καμπύλη που θέλουμε, 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε τον εξωτερικό τουρισμό, με τα εποχιακά ξενοδοχεία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

«Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 είπε ότι «θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ. ευρώ».

Εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το «πιο μεγάλο κεφάλαιο» της τρέχουσας περιόδου, που ήταν η συστράτευση του κόσμου, η πειθώ στα επιχειρήματα, προσθέτοντας ότι είναι τεράστιας σημασίας το να υπάρχει οργανωτική δομή. «Είχαμε φροντίσει εγκαίρως -και πολλές φορές είχαμε δεχθεί τη χλεύη από άλλους- να έχουμε δημιουργήσει πολύ ισχυρή κεντρική δομή συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η οποία έχει εφαρμογή κατ’ εξοχήν σε περιόδους κρίσης. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω διότι απαιτούν συνέργειες όλων των υπουργών», εξήγησε εξειδικεύοντας εν προκειμένω, τις 45 ημέρες της υγειονομικής κρίσης έχει εκδοθεί τεράστιος αριθμός από υπουργικές αποφάσεις -300 κοινές υπουργικές αποφάσεις μόνο για τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε απομονωμένα μέρη, π.χ. νησιά, που δεν έχουν κρούσματα, αφού επεσήμανε ότι παραμένει «πολύ αυστηρή ματιά» σε περιοχές όπως η Καστοριά ή η Ξάνθη, είπε: «Σε περιοχές χωρίς κρούσματα θα μπορούσαμε να είχαμε μεγαλύτερη χαλάρωση, αλλά από Δευτέρα μπορεί να υπάρξει μια πρόσμειξη πληθυσμού κατ’ αποτέλεσμα λόγω της μετακίνησης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης». Ενώ χαρακτήρισε το παιδαγωγικό υπόδειγμα περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων σε ορισμένες περιοχές «πολύ αρνητικό».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «δυστυχώς είχαμε χθες πολύ αρνητικές εικόνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όχι μόνο της Αγ. Παρασκευής, και στην περιφέρεια, και στη Δεξαμενή, είχαμε αρκετά τέτοια φαινόμενα. Εκεί είδαμε κυρίως παιδιά να παίρνουν το ποτό τους και να συγκεντρώνονται είτε έξω από το μαγαζί -που η αγορά αυτοσχέδια τα μετατρέπει από απλά καφέ σε καταστήματα που δίνουν όρθια ποτό- ή, ακόμη ακόμη, και σε πλατείες. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε με κάθε μέσο και δεν θα είναι σωστό το παιδαγωγικό υπόδειγμα να αφήσουμε μερικές περιοχές», ανέφερε συγκεκριμένα για τα περιστατικά αυτά.

Ο κ. Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά σενάρια για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και συνεργατών του με τους τραπεζίτες, προχώρησε στην αξιολόγηση ότι θα υπάρξει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της αγοράς.

«Η εκτίμηση που έχω είναι ότι θα διοχετευθεί μέσα από όλα τα προγράμματα, δηλαδή και τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, και με την επιδότηση του επιτοκίου, και με την επιστρεπτέα προκαταβολή και με μια σειρά από άλλα εργαλεία, που θα απελευθερωθούν τώρα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες. Θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ.», αποκάλυψε υπογραμμίζοντας την κίνηση μίας εκ των συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων, η οποία έχει ξεκινήσει και έχει εγκρίνει δάνεια. Και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα εγκρίνεται και ένα δεύτερο κύμα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024