Η Άγκυρα προκαλεί και πάλι, αφού ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αναγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις στην Ικαρία, την Πάτμο και τη Λέσβο «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους» σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και των Παρισίων!

Η Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, εκδηλώνει την επιθετικότητά της με αυτόν τρόπο. Ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε δύο Navtex στις 4 Μαΐου με τις οποίες εγκαλεί την Ελλάδα επειδή έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.

Οι ασκήσεις βέβαια στην Ικαρία στις 7 Μαΐου και στη Λέσβο στις 5 και Mαΐου –που έχουν προαναγγελθεί από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού– θα γίνουν κανονικά.

Όπως κανονικά θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού σε ολόκληρο το Αιγαίο και με ανάπτυξη όλου του Ελληνικού Στόλου. Πρόκειται για μία εξέλιξη που είναι πρόδηλο ότι έχει εκνευρίσει την Άγκυρα η οποία δεν θα πραγματοποιήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»…

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με παρόμοιες Νavtex oι Τούρκοι ισχυρίζονταν και τότε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Αν.Αιγαίου» επειδή επρόκειτο να κάνει ασκήσεις σε Αγ.Ευστράτιο, Ψαρά, Σαμοθράκη και Λέσβο.

Η Τουρκία πάντως παγίως εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι διατυπωμένος στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Από καιρού εις καιρόν η τουρκική ηγεσία επαναφέρει αυτόν τον ισχυρισμό.

Το γεγονός όμως ότι η Άγκυρα επιλέγει και επιμένει να τον φέρνει ξανά στον προσκήνιο, σ’αυτή τη χρονική συγκυρία, φανερώνει ότι πρόθεσή της είναι να κλιμακώσει την προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η Άγκυρα μπορεί να επιδιώκει και πάλι να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Ξεχνάει όμως πως σε ό,τι αφορά τα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, η συνθήκη της Λωζάνης πουθενά δεν προβλέπει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησής τους.

Επίσης, η τουρκική ηγεσία παραβλέπει – όπως επισημαίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ – ότι η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο