Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κανένα πρόβλημα για τα 750 δισ. της ΕΚΤ από την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου

Κανένα πρόβλημα για τα 750 δισ. της ΕΚΤ από την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου

Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν επηρεάζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Δεν επηρεάζει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 750 δισ. ευρώ, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι το QE του 2015, που ουσιαστικά «έσωσε» το ευρώ, παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και τις αρμοδιότητες της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα παραπέμπει, σε απάντηση της, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018, οπου επεσήμανε πως η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση, που αφορά μόνο τη δέσμη πράξεων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-2019, ανάβει φωτιές λόγω της κρίσιμης συγκυρίας και ρίχνει «ψυχολογική βόμβα», όμως, όχι στην πραξη, στις δρομολογηθείσες δέσμες μέτρων της πανευρωπαϊκής, στηριξης λογω της επιδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, προς το παρόν, δεν τίθενται νομικό ζήτημα, εφόσον η παρούσα κατάσταση αφορά μια παγκόσμια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα, η οποια μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα των τιμών.

Εν αντιθέσει η χρηματοπιστωτική κρίση που αντιμετώπιζε η Ευρωζώνη το 2015 αφορούσε το μόνο το ευρώ και τις οικονομίες χωρών – μελών. Ως εκ τούτου, η δικαστική αυτή απόφαση δε σχετίζεται με τα προγράμματα αντιμετώπισης του κορωναιου και δεν θέτει αυτόματα νομικό ζήτημα. Παρά ταύτα, η χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ως «ατυχής», ενόψει των κρίσιμων πανευρωπαϊκών αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και της δέσμης στηριξης των οικονομιών των κρατών – μελών που έπληξε η πανδημία.

Ενημέρωση από την Bundesbank

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε από τον διοικητή της Bundesbank και το νομικό τμήμα της ΕΚΤ για την απόφαση του ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PSPP)

Στην ανακοίνωση, το Δ.Σ. επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και δεσμεύεται να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με το μεσοπρόθεσμο στόχο.

Προσθέτει επίσης ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024