Reuters : Έκδοση δύο νέων ομολόγων – Πιθανή η αναβολή της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ
Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους, με στόχο την άντληση 4 δισ. ευρώ, ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
- Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Κένταλ Τζένερ: Το γυμνό ανθρώπινο σώμα ως τέχνη
Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του έτους, ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να ενισχύσει τη διαθέσιμη ρευστότητα και να καλύψει τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω του κοροναϊού, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, επιφυλάσσεται σε ότι αφορά τα σχέδια για λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φέτος.
«Τα σχέδιά μας αφορούν τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις εώς τα τέλη του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Η πρώτη από τις δύο εκδόσεις μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διάρκεια των νέων ομολόγων.
Η Ελλάδα, σημειώνει το Reuters, άντλησε φέτος συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετούς και 7ετούς ομολόγου. Ο αρχικός οδικός χάρτης δανεισμού προέβλεπε μειωμένες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κατά περίπου 5 δισ., στα 7,5 δισ. ευρώ φέτος.
Αναθεωρείται το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ
Παράλληλα, η Αθήνα σχεδίαζε την πρόωρη αποπληρωμή οφειλών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που έληγαν το 2021, ένα σχέδιο που φαίνεται πως πλέον αναθεωρείται.
«Πιθανώς θα αναβάλλουμε τα σχέδια πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε πότε σκόπευε η Ελλάδα να κάνει την πληρωμή.
Η Ελλάδα αποπλήρωσε πέρυσι δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μειώνοντας τη συνολική έκθεση προς το Ταμείο κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.
Ο κοροναϊός ανέτρεψε τα δεδομένα
Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε αύξηση 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% έως 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού και την διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα Μαρτίου. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από το lockdown, σημειώνει το Reuters.
Το κόστος των έκτακτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, που πλήττονται, υπολογίζεται στα 12,3 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.
«Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής δανεισμού εστιάζει κυρίως στις αλλαγές στη διαδικασία δανεισμού και όχι στις μεταβολές στην ευρύτερη χρηματοδοτική δραστηριότητα», διευκρινίζει δεύτερος αξιωματούχος.
Οι εκδόσεις εντόκων θα φθάσουν φέτος τα 12,5 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Τα αποθέματα ρευστότητας της χώρας, υπολογίζονται σε 15,7 δισ. ευρώ και προέρχονται από κεφάλαια που αντλήθηκαν από ομολογιακές εκδόσεις αλλά κυρίως από το «μαξιλάρι ρευστότητας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις