Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Στους 144 οι νεκροί στην Ελλάδα - Μόλις 6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά

Κοροναϊός: Στους 144 οι νεκροί στην Ελλάδα – Μόλις 6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά

Έξι νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.626. Παράλληλα, ακόμη μια γυναίκα έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 144

Σε 2.626 ανέρχονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικαθιστά σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα κρούσματα είναι έξι, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο.

Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται σε 144, καθώς τις τελευταίες ώρες σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι 38 από τους θανόντες ήταν γυναίκες δηλαδή το 26.4% και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 37, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 67 έτη. Οκτώ από αυτούς είναι γυναίκες.

Να σημειωθεί πως 78 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και έχουν συνολικά ελεγχθεί 78207 κλινικά δείγματα.

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας ευχαρίστησε όλο το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για όσα έχουν κάνει μέχρι και σήμερα.

Η σωστή χρήση της μάσκας

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγεωργίου υπενθύμισε πως τα βασικά μέτρα προστασίας είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες προστασίας, για τη χρήση των οποίων έδωσε αναλυτικές οδηγίες.

Όπως είπε «αν και στην αρχή δεν ήταν απαραίτητη η χρήση, τώρα αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη βαρύτητα στη χρήση της. Όταν λέμε μάσκα, εννοούμε ένα κομμάτι υφάσματος που θα καλύπτει το στόμα και τη μύτη».

Τόνισε πως οι μάσκες που δεν πρέπει να επιλέγονται είναι αυτές με βαλβίδες εκπνοής, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο από τους υγειονομικούς.

Σε ό,τι αφορά στις υφασμάτινες, υποστήριξε πως μετά τη χρησιμοποίησή τους πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και έπειτα να σιδερώνονται. «Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης» είπε ο καθηγητής.

Δείτε την ενημέρωση του καθηγητή:

 Χαρδαλιάς: Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μείνουμε ασφαλείς

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην αυριανή μέρα, κατά την οποία ο κόσμος πλέον μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα.

«Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κοροναϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού» είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας και υπενθύμισε πως, εάν τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες φάσεις και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κοροναϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος» επανέλαβε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε:

α) Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

β) Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζόμαστε.

γ) Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.

Η «γεωγραφία» των κρουσμάτων

Αναφερόμενος στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε πως 1.496 από τα συνολικά κρούσματα ήταν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές, 94 στη δυτική Ελλάδα και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Όπως είπε, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα.

Το «ευχαριστώ» στους μαχητές της πρώτης γραμμής

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό που έδωσε αυτή τη μάχη, τους αφανείς ήρωες, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, των τραπεζών, του διανομείς, τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και όλους όσους όλο το 24ωρο ήταν εκεί για να στηρίξουν το πρωτόγνωρο εγχείρημα της τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη, είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένουμε σε επιφυλακή. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε όλες αυτές τις μέρες. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, τίποτε δεν θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού. Από αύριο το ίδιο υπεύθυνοι και περήφανοι βγαίνουμε έξω και μένουμε ασφαλείς».

Δείτε την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά:

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024