Κοροναϊός : Η επιχείρηση επαναπατρισμού των ευρωπαίων πολιτών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί
Ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που αποκλείστηκαν εκτός της ΕΕ όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ
Ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που αποκλείστηκαν εκτός της ΕΕ όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.
«Όταν η παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης έφθασε στην κορύφωσή της, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη».
Η κατάσταση αυτή «έπληττε περίπου 600.000 πολίτες μας», ανέφερε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
«Έως την 1η Μαΐου είχαμε επανενώσει πάνω από 550.000 Ευρωπαίους με τις οικογένειές τους — αυτό σημαίνει πως το 90%» εξ όσων είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό «έχει επιστρέψει», πρόσθεσε ο Ισπανός, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «μοναδική προξενική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε το 10% των Ευρωπαίων που απομένει να επιστρέψει αεροπορικώς» υποσχέθηκε.
Για τον Μπορέλ, αυτή η επιχείρηση επαναπατρισμού μεγάλης κλίμακας δείχνει ότι «η ΕΕ είναι ικανή να αντιδρά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να υποστηρίζει τους πολίτες της».
Η επιστροφή των 50.000 Ευρωπαίων που απομένουν φαντάζει πάντως δύσκολη υπόθεση, εκτιμά η Ντι Βελτ.
Η εφημερίδα επισημαίνει τις περιπτώσεις του Μαρόκου, που «συνεχίζει να μη δίνει έγκριση» σε πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων, καθώς και των Φιλιππίνων, του Καμερούν και της Ινδίας, όπου η πρόσβαση στα αεροδρόμια είναι δύσκολη λόγω των «πολύ αυστηρών περιορισμών» στις αερομεταφορές.
Μόνο η Γερμανία αριθμούσε 240.000 υπηκόους της στο εξωτερικό όταν έκλεισαν τα σύνορα στα μέσα Μαρτίου και διακόπηκε η πλειονότητα των αεροπορικών συνδέσεων.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας
- «Χάκαραν» την ομοσπονδία Αργεντινής και …κατάγγειλαν «διεφθαρμένη διαιτησία με την Αίγυπτο»
- Στη Γαλλία προστίθεται ένας νέος εκατομμυριούχος κάθε 15 λεπτά – Τι ισχύει στην Ευρώπη και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Το τελευταίο αντίο στην αιώνια ελεύθερη, Πάολα Ρεβενιώτη
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442