Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : 8 νέα κρούσματα, στα 2.620 τα συνολικά - 143 οι νεκροί

Κοροναϊός : 8 νέα κρούσματα, στα 2.620 τα συνολικά – 143 οι νεκροί

Οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στα 2.620 τα συνολικά. Όπως είπε ο καθηγητής συνολικά 143 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό στη χώρα μας εκ των οποίων οι τρεις το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά 37 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕθ ενώ 77 άτομα εξήλθαν από αυτές. Οι 593  συνδέονται με […]

Οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στα 2.620 τα συνολικά.

Όπως είπε ο καθηγητής συνολικά 143 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό στη χώρα μας εκ των οποίων οι τρεις το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά 37 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕθ ενώ 77 άτομα εξήλθαν από αυτές.

Οι 593  συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.301  είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ από τους 38 οι 8 είναι γυναίκες. Το 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι επί ποδός θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στους υπερτασικούς ασθενείς, τονίζοντας ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα δεν αυξάνουν την πιθανότητα για μόλυνση και σοβαρή νόσηση από κοροναϊό, όπως προκύπτει από σειρά μελετών που δημοσιεύονται σε ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το Νew England Journal of medicine.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «μεγάλες κατηγορίες αντιϋπερτασικων φαρμάκων που δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και από τους διαβητικούς ασθενείς για την προστασία της νεφρικής τους λειτουργίας» είχαν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι όσοι τα χρησιμοποιούν, θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και πιο ευαίσθητοι στη λοίμωξη COVID- 19.

«Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα αλλά και στη βαρύτητα της νόσου σε όσους έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα σε σχέση με όσους δεν τα έπαιρναν, κι αυτό είναι μία ανακούφιση για ασθενείς με υπέρταση που είχα θορυβηθεί» ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας και συνέχισε: «αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα και τις στατίνες που είναι γνωστά φάρμακα για τη δυσλιπιδαιμία πρέπει να συνεχίσει να τα παίρνει».

Επίσης, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα θετικά νέα που αφορούν την ουσία ρεμντεσιβίρη, το φάρμακο που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για χορήγηση ενδοφλεβίως μία φορά την ημέρα επί 10 μέρες, σε ασθενείς με κοροναϊό. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «για κανένα από τα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση», αλλά όλα χορηγούνται υπό ειδικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, καθώς φαίνεται ότι κάποια να βοηθούν στην αντιμετώπιση όσων νοσούν από κοροναιό. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα, είπε ότι «υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι ασθενείς που το λαμβάνουν φαίνεται να αναρρώνουν κατά 30% νωρίτερα».

Αναφορά έκανε, τέλος, ο κύριος Τσιόδρας και σε άλλη μελέτη για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που βρέθηκαν σε όσους νοσούν βαρύτερα από τον κοροναϊό. Όπως είπε, οι άνθρωποι «μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D τώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα» και προσέθεσε ότι «τα σωστά επίπεδα της βιταμίνης αυτής βοηθούν σε πολλές παραμέτρους των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού».

Που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024