Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν : Η 11η Μαΐου δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

Μακρόν : Η 11η Μαΐου δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η άρση του lockdown στη χώρα είναι μόνο το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι η άρση του εθνικού lockdown στις 11 Μαΐου θα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.

«Η 11η Μαΐου δεν θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στην κανονικότητα. Θα υπάρξουν πολλές φάσεις και η 11η Μαΐου θα είναι μια από αυτές», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του με αφορμή τη σημερινή Πρωτομαγιά.

Βουτιά ύφεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το INSEE.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το 1949 όταν ξεκίνησαν να παρουσιάζονται τριμηνιαίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας και ξεπερνά κατά πολύ την πτώση που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-1,6%) και το δεύτερο τρίμηνο του 1968 (-5,3%), διευκρίνισε το INSEE.

Το σχέδιο της Γαλλίας

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Γαλλίας για την άρση του lockdown, o πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία της νόσου COVID-19 έσωσαν 62.000 ζωές σε έναν μήνα, σύμφωνα με έρευνα, όμως το να παραμείνουν οι περιορισμοί σε ισχύ θα σήμαινε τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης.

Σε ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη στο κοινοβούλιο, ο Φιλίπ επισήμανε ότι είναι καιρός να εξηγήσει στη χώρα πώς θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα καραντίνας. Τόνισε, δε, ότι οι γάλλοι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό και να προστατεύουν τους εαυτούς τους.

Ο γάλλος πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα θα χρειαστεί να δώσει τη μέγιστη προσοχή κατά τη διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό.

«Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος, που θα έπληττε τις ήδη αποδυναμωμένες νοσοκομειακές δομές και θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί «εκ νέου η καραντίνα», κάτι που θα κατέστρεφε τις προσπάθειες και τις θυσίες που κάναμε αυτές τις οκτώ εβδομάδες, είναι σοβαρός. Είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Νέο δόγμα στα τεστ

Εξάλλου, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία θα εφαρμόσει ένα νέο δόγμα στα τεστ για την COVID-19 από την 11η Μαΐου, με στόχο να εξεταστούν όλοι όσοι ήλθαν σε επαφή με ασθενείς που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό.

Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο να διεξάγει τουλάχιστον 700.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την 11η Μαΐου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Μόλις ένας πολίτης διαγνωστεί θετικός, θα ξεκινάμε την ιχνηλάτηση και τη διεξαγωγή εξετάσεων όλων εκείνων, συμπτωματικών ή μη, που ήλθαν σε στενή επαφή με τον συγκεκριμένο πολίτη. Επίσης θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα τους ζητείται να αυτο-απομονωθούν» σημείωσε ο Φιλίπ.

Την ίδια ώρα, ο γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν «επαρκείς ποσότητες μασκών στη χώρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από την 11η Μαΐου».

«Παραλαμβάνουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες την εβδομάδα και θα παραλάβουμε σχεδόν 20 εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες από τον Μάιο» επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές θα προμηθευτούν με μάσκες.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024