«Είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς» εξήγησε η λοιμωξιολόγος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία και τις δεύτερες σκέψεις για περιορισμούς

Αισιόδοξη για τον χρόνο παρασκευής του εμβολίου κατά του κοροναϊού εμφανίζεται η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Στην αρχή της πανδημίας, τον Ιανουάριο, εκτιμούσαμε πως θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Τα νεότερα δεδομένα, όμως, μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει εμβόλιο ακόμα και στα τέλη του φετινού φθινοπώρου» ανέφερε, μιλώντας στο Radio North 98.

Η κυρία Γιαμαρέλλου σημείωσε πως είναι γενικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις από το πεδίο έρευνας για φάρμακα και για θεραπείες με αντισώματα, που βρίσκονται στο στάδιο των πειραματικών δοκιμών.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθεί η σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», η ίδια συμφώνησε με την προσέγγιση ότι η επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να διαχειριστεί ως «ανεκτή» μια ελαφρά και διαχειρίσιμη αύξηση κρουσμάτων: «Βασικό είναι να μην απειληθεί η αντοχή του συστήματος υγείας και να διατηρήσουμε την καμπύλη… επίπεδη, όπως το έχουμε καταφέρει ως τώρα. Βλέπετε ότι στη Γερμανία, που κάνανε απότομη άρση περιορισμών, ο δείκτης Ro από το 0,4 επέστρεψε στο 1 και τώρα σκέφτονται να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς. Άρα, είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς».

Αναφορικά με την ανοσία της αγέλης, είπε: «Οι υπολογισμοί ξένων στατιστικολόγων λένε ότι ο αριθμός που μπορεί να έχουν προσβληθεί είναι 20.000, άλλοι λένε το ανώτατο και 200.000. Ομως, για να έχεις ανοσία της αγέλης, πρέπει να έχει μολυνθεί το 60% του συνολικού πληθυσμού. Αη και αν πάρουμε ως δεδομένο το ανώτατο όριο, τις 200.000, ούτε κατά διάνοια φτάνουν το 60% του πληθυσμού».

«Χαλαρώνοντας τα μέτρα» εξήγησε, «πρέπει να έχουμε κατά νου τρία πράγματα: αντισηψία των χεριών, εφαρμογή της απόστασης δύο μέτρων και σωστή χρήση της μάσκας. Αυτά τα τρία για πολύ καιρό θα τα έχουμε κοντά μας». Η ίδια υπογράμμισε πως είναι πλέον αυξημένη η δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού τεστ και θα αυξηθεί αυτή ακόμα περισσότερο, αν πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των φθηνών τεστ που δοκιμάζονται, για να δούμε αν κάποιος είναι φορέας του κορωνοϊού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr