Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μετατρέψει την πόλη σε… απέραντο ανοιχτό καφέ, παραδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χώρου σε ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων ώστε να τοποθετήσουν τραπέζια έξω, τηρώντας όμως τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Η Λιθουανία, η οποία έχει καταγράψει 1.344 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και 44 θανάτους, επέτρεψε σε καφετέριες και εστιατόρια με εξωτερικά καθίσματα, κομμωτήρια και σχεδόν όλα τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το υπουργείο Υγείας έχει επιβάλει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας. Τα καταστήματα πρέπει να περιορίζουν τους πελάτες σε έναν τη φορά, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ τα τραπέζια σε καφέ και εστιατόρια πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο μέτρα.

Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα σε πολλά εστιατόρια στην παλιά πόλη του Βίλνιους, Senamiestis, που συγκαταλέγεται στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, καθώς οι στενοί δρόμοι καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τοποθέτηση περισσότερων από δυο τραπεζιών έξω.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Οπότε ο δήμαρχος αποφάσισε να προβεί σε εναλλακτικό σχέδιο. «Τα καφέ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και δρόμους θα επιτρέπεται να στήνουν έξω τραπεζάκια δωρεάν αυτή τη σεζόν για να συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στη διάρκεια της καραντίνας» δήλωσε ο Remigijus Šimašius.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημόσια ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα της πόλης, ωστόσο το νέο μέτρο θα βοηθήσει τα καφέ «να ανοίξουν, να δουλέψουν, να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και το Βίλνιους ζωντανό».

Την πρωτοβουλία υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό περισσότεροι από 160 ιδιοκτήτες καφέ, που έσπευσαν να κάνουν αίτηση.

«Ήρθε ακριβώς την κατάλληλη ώρα» δήλωσε η Evalda Šiškauskienė της Λιθουανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα τους βοηθήσει «να φιλοξενήσουν περισσότερους επισκέπτες και να ξαναζωντανέψουν τους δρόμους της πόλης, αλλά χωρίς να παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο