Στην αποκάλυψη ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν φρόντισε να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες αναλώσιμων προστατευτικών υλικών για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων της χώραςπροχώρησε η γνωστή εκπομπή Panorama του BBC.

Το ρεπορτάζ ανέφερε πως όταν ξέσπασε η πανδημία δεν υπήρχαν στις κρατικές αποθήκες ιατρικές ρόμπες, προστατευτικά προσώπου, μπατονέτες για λήψη δειγμάτων από ασθενείς και σάκοι για τις σορούς, γεγονός που έχουν καταγγείλει πολλάκις οι υγειονομικοί υπάλληλοι.

Δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του Βασιλικού Συλλόγου Ιατρών αποκαλύπτει μάλιστα ότι ένας στους τέσσερις έχουν χρησιμοποιήσει δεύτερη φορά υλικά μίας χρήσης, λόγω των ελλείψεων.

Η εκπομπή του BBC έδειξε πως όταν αποφασίστηκε η αποθήκευση υλικών για την αντιμετώπιση πανδημίας το 2009, τέτοιου είδους κρίσιμα υλικά δεν συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό, καθώς το επικρατέστερο σενάριο πανδημίας αφορούσε κάποια μορφής γρίπη και όχι κάποιον κορωνοϊό.

Παρόλα αυτά, μόλις τον περασμένο Ιούνιο η συμβουλευτική της κυβέρνησης επιστημονική επιτροπή για ιούς του αναπνευστικού συστήματος είχε συστήσει την αγορά υλικών που τώρα δεν επαρκούν, συγκεκριμένα ιατρικές ρόμπες.

Επίσης, στην εκπομπή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει μετρήσει τα προστατευτικά γάντια μιας χρήσης που στέλνει στα νοσοκομεία της χώρας ανά ένα και όχι ανά ζευγάρι όταν αναφέρεται στη συνολική ποσότητα υλικών που έχει προμηθευτεί.

Η κυβέρνηση απαντά ότι έχει κάνει τα σωστά βήματα ως προς την εξασφάλιση εξοπλισμού ατομικής προστασίας εν μέσω τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο