Οι συναντήσεις  ξεκίνησαν το 2012  αυθόρμητα ως συζητήσεις για την πόλη. Και μετεξελίχθηκαν  όπως επισημαίνει ο αρχιτέκτονας -blogger Γιώργος Τριανταφύλλου σε «Συνάξεις Αρχιτεκτόνων» , παραφράζοντας τον τίτλο της  γνωστής ταινίας του Δήμου Αβδελιώτη «Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων». Οι τακτικές συνάξεις τα βράδια της Τετάρτης προς αναζήτηση οραμάτων για το μέλλον της Αθήνας διευρύνθηκαν σε αριθμό συμμετεχόντων. Και οι οποίοι συζητούσαν αναλυτικά ό,τι συνέβαινε στην πόλη. Από τη λειτουργία του ΕΜΣΤ, τις Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας έως τους προβληματισμούς για τη μεταφορά των αρχαίων στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Κι αν ο κορωνοϊός διέκοψε απότομα τις συνάξεις τους στο δημοφιλές στέκι, ο αρχιτέκτονας-blogger έδωσε τη λύση. Ραντεβού στο διαδίκτυο και οι συζητήσεις τους εξακολουθούν να απλώνονται και με συνδέσεις και με άλλες χώρες, όπως την Βαρκελώνη και το Λονδίνο. Ο διοργανωτής των τηλε-συνάξεων ανέλαβε μάλιστα και την τήρηση πρακτικών από τα θέματα συζήτησης τους. Από τα πιο πρόσφατα που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω επικαιρότητας είναι το πρόγραμμα του  Ε.Ο.Τ. για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Το πρόγραµµα του ΕΟΤ για την αξιοποίηση των Παραδοσιακών Οικισµών, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1975 µε στόχο να συντηρηθούν, να αναστηλωθούν και να διατηρηθούν κτίρια και σύνολα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και να διαμορφωθούν σε ξενώνες ή κτίρια κοινής χρήσης, ( µουσεία, εστιατόρια, κοινοτικά γραφεία, υφαντήρια κλπ). Το πρόγραμμα διακρίθηκε και με βραβείο της Europa Nostra το 1980 για τις αναστηλώσεις στην Οία της Σαντορίνης και το 1989 για το Πάπιγκο της Ηπείρου, με βραβείο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Σόφιας για την Οία το 1986, βραβείο «Χρυσό Μήλο» του ∆ιεθνούς Συνδέσµου ∆ηµοσιογράφων Τουρισµού για την αξιοποίηση των οικισµών του Πηλίου.

Σήμερα που η συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού αντιμετωπίζει μία νέα συνθήκη υπό το φάσμα της επιδημίας , η αναδρομή σε οργανωμένες πρωτοβουλίες του παρελθόντος ίσως να φωτίζει αδυναμίες και λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η συνέχεια της παρουσίασης  εδώ: ( https://triantafylloug.blogspot.com/2020/04/blog-post.html )

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο