Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες τροφές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό μας;

Ποιες τροφές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό μας;

Είναι απόλυτα ασφαλείς για τους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά

Μετά από τόσους μήνες που τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα, το μικρούλι σας είναι επιτέλους έτοιμο να ακονίσει τους γευστικούς του κάλυκες. Είστε ελεύθεροι πια να πειραματιστείτε με ένα πλήθος θρεπτικών τροφών και να τις δείτε για πρώτη φορά να μετατρέπονται σε πουρέ! Οι παρακάτω τροφές, όμως, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσει λίγο ακόμα.

Μέλι

Το μέλι ενδέχεται να περιέχει τα σπόρια του βακτηρίου Clostridium botulinum, τα οποία είναι άκακα για τους ενήλικες, όμως μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση στα παιδιά κάτω του ενός έτους. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αδυναμία για θηλασμό, έλλειψη όρεξης, λήθαργο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πνευμονία και αφυδάτωση.

Αγελαδινό γάλα

Τα βρέφη δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα που αγοράζουμε για τον εαυτό μας. Εκτός αυτού, το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και ο σίδηρος τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού. Από τον όγδοο μήνα και μετά μπορεί να φάει τυρί, ωστόσο το γάλα είναι καλό να περιμένει μέχρι τα πρώτα του γενέθλια – και πάλι με μέτρο.

Χυμός φρούτων

Περιέχει πολλά σάκχαρα, ενώ μπορεί να περιορίσει την όρεξή του για γάλα. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, διάρροια και άλλα χρόνια πεπτικά προβλήματα. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορείτε να του προσφέρετε λίγο χυμό, όμως όχι την ώρα του ύπνου. Μια καλή λύση είναι και να αναμειγνύετε ένα μέρος νερό με ένα μέρος χυμό.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Έχουν εθιστική γεύση και περιορισμένη διατροφική αξία. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να τα κάνετε να αποκτήσουν καλές συνήθειες από (πολύ) νωρίς.

Ζάχαρη

Αποφύγετε τα γλυκά τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, ιδιαιτέρως τη σοκολάτα που περιέχει και καφεΐνη. Επιπλέον, μην πέσετε στην παγίδα να γλυκαίνετε κάθε τροφή που του προσφέρετε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνηθίσει σε κάθε είδος νέας γεύσης, ώστε να συνεχίσει να τις αγαπά και μεγαλώνοντας.

Απαστερίωτα τρόφιμα

Είτε πρόκειται για γαλακτοκομικά, είτε για χυμούς, τα απαστερίωτα τρόφιμα ενδέχεται να κρύβουν επικίνδυνα βακτήρια.

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, ο φρέσκος τόνος και το σκουμπρί μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για το μωρό σας. Δεν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα είδη ψαριού, που έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται εκτός των άλλων να ενισχύουν και την ευφυΐα τους.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024