Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από 4 Μαΐου παίρνουμε τις ζωές μας πίσω: Πώς θα γίνει η μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα

Από 4 Μαΐου παίρνουμε τις ζωές μας πίσω: Πώς θα γίνει η μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα

Η διαδικασία προκειμένου να στηθεί ένα ολόκληρο πλάνο από τους επιστήμονες και τους αρμόδιους στα υπουργεία έγινε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη έτσι δηλαδή όπως πρόκειται να γίνει και η επιστροφή στην κανονικότητα από τις 4 Μαϊου.

Η εικόνα της εξάπλωσης της νόσου γίνεται ολοένα και καλύτερη καθώς σήμερα ήταν η δεύτερη φορά από την στιγμή που ο κοροναΐός χτύπησε την χώρα μας που δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, γεγονός που ενισχύει την απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Όπως ανακοίνωσε και σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση ο καθηγητής κ. Τσιόδρας οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσουν ξανά προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές τους εισηγήσεις για την επόμενη ημέρα της μάχης κατά της πανδημίας ώστε η χώρα να περάσει στο επόμενο level, χωρίς όμως να κινδυνέψουν οι ευπαθείς ομάδες που είναι και το μεγάλο στοίχημα των ειδικών και της κυβέρνησης.

Πάντως οι σημαντικές συνεδριάσεις ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου καθώς ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι του παρέδωσαν τις προτάσεις τους για την άρση των μέτρων.

Όπως φαίνεται η διαδικασία προκειμένου να στηθεί ένα ολόκληρο πλάνο από τους επιστήμονες και τους αρμόδιους στα υπουργεία έγινε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη έτσι δηλαδή όπως επρόκειτο να γίνει και η επιστροφή στην κανονικότητα από τις 4 Μαϊου.

Τι θα ανακοινωθεί πρώτα

Ποιες θα είναι λοιπόν οι πρώτες αποφάσεις που αναμένεται να ακούσουμε πιθανώς και δια στόματος του πρωθυπουργού;

Πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης και κατά συνέπεια η κατάργηση αποστολής μηνύματος στο 13033.

Συγκεκριμένα οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους.

Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής.

Επομένως στις 4 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τα νησιά, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σηκώνουν ρολά μικρά μαγαζιά και κομμωτήρια

Την ίδια μέρα επίσης θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ορισμένα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η  απόσταση μεταξύ των πελατών με τους υπαλλήλους.

Μπαίνουν σε πλήρη λειτουργία τα Μέσα Μεταφοράς

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά τα οποία την περίοδο της καραντίνας λειτουργούσαν με το 60% του προσωπικού. Ωστόσο τα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Κανείς δεν θα μπαίνει από την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου ή του τρόλεϊ, θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας του οδηγού με τους επιβάτες, όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ο αριθμός των επιβατών θα είναι σαφώς μικρότερος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Καφέ – εστιατόρια σε ανοικτούς χώρους

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν -μετά από περίπου ένα μήνα- οι καφετέριες και τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τα τραπεζοκαθίσματα να είναι σαφώς λιγότερα για να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και οι υπάλληλοι θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στα μέσα Ιουνίου ανοίγουν τα πολυκαταστήματα

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα, τον Ιούνιο θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων με την σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, τα μουσεία και τα τουριστικά καταλύματα προκειμένου να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν η οποία ουσιαστικά έχει χαθεί.

Προβληματισμός με τα σχολεία

Τις εισηγήσεις των ειδικών, αναμένει το υπουργείο Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Όπως έχει γίνει σαφές όλο αυτό το διάστημα, προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και οι διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις.

Όπως τόνισε  ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση «ότι η επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί για το θέμα (των σχολείων) προς την ηγεσία του Υπουργείου πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την προστασία των παιδιών – τα παιδιά ανήκουν, όπως ξέρετε στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ευτυχώς για όλους μας και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο».

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024