Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων - Τι προβλέπεται

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων – Τι προβλέπεται

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σηκώσουν ρολά οι πρώτες επιχειρήσεις μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σηκώσουν ρολά οι πρώτες επιχειρήσεις μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα.

Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι συνεχείς, με σκοπό τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, με την πλήρη όμως τήρηση των αυστηρών κανόνων που ισχύουν και σήμερα σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοικτές και παρέχουν υπηρεσίες.

Μαζί με τα μικρά εμπορικά καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο – πιθανόν τις επόμενες δύο εβδομάδες – θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Βασική προϋπόθεση; Να διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Σε εφαρμογή μέτρα αποστάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των αποστάσεων, όσο και για την αποφυγή του συγχρωτισμού πελατών. Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο ετοιμάζουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία τους.

Αλυσίδες αλλά και μεμονωμένα καταστήματα ετοιμάζονται, αφενός, για ελεγχόμενη ροή δυνητικών πελατών και, αφετέρου, για τη λήψη μέτρων προστασίας (αποστάσεις, ειδικά plexiglass χωρίσματα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) για εργαζόμενους και πελάτες, ακολουθώντας το μοντέλο που ήδη έχει δοκιμαστεί στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, ο εμπορικός κόσμος έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της καθολικής επαναλειτουργίας. Παράγοντες του εμπορίου εκτιμούν πως εφόσον ανοίξει μαζικά η λιανική, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο διαχωρισμός με βάση το εμβαδόν θα λειτουργήσει αρνητικά, αφού περισσότεροι καταναλωτές θα κινούνται σε μικρότερο χώρο.

Άνοιγμα με λιγότερο προσωπικό

Παράλληλα, η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων θα γίνει με λιγότερο προσωπικό γιατί τα μέτρα προστασίας επιβάλλουν αποστάσεις και λιγότερο συγχρωτισμό.

Επιπλέον μέρος των εργαζομένων στο λιανεμπόριο θα συνεχίσει να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, δεδομένου ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν τα καταστήματα, αλλά και γιατί εξακολουθούν να υφίστανται υγειονομικοί κίνδυνοι για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Με βάση τα παραπάνω, μεγάλος μέρος του λιανεμπορίου επιλέγει την εκ περιτροπής εργασία με αποτέλεσμα το καθεστώς αυτό να μειώνει μισθούς και εργοδοτικές εισφορές και κατ’ επέκταση και το εισόδημα των εργαζομένων.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024