Ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ζωής του κοροναϊού, όπως φαίνεται σε νέα αμερικανική έρευνα, στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος μίλησε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τα ευρήματα ερευνητών της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν πως ο κοροναϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Όπως είπε, φαίνεται ότι η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κοροναϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά».

Αντισηπτικό και ήλιος

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντιστηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό.

Συγκεκριμένα, ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Αντίθετα, χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μείωση της μετάδοσης του ιού κατά 20%

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ευρήματα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρέθεσε και τις παρατηρήσεις του ECDC.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κοροναϊού αναμένεται σύντομα. Ωστόσο, το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πάντως, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις, η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση πλήρη άρση των μέτρων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο