Με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για το σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», οι συμμετέχοντες ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία τηρώντας τις αποστάσεις, ενώ η αστυνομία τους καλούσε να διαλυθούν.
Οι μαθητές, ζητούν από την κυβέρνηση «να ανακοινώσει ημερομηνία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και επίσης να ανακοινώσει ότι δεν θα δοθούν προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις Γυμνάσιου, Λυκείου και ΕΠΑΛ».
Ζητούν, ακόμα, «η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στη σύγχρονη τηλεκπαιδευση και να ανακοινώσει το ποσοστό εισαγωγής 10% των ΕΠΑΛιτων στην Τριτοβάθμια».
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με αποφάσεις τους η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), φοιτητικοί σύλλογοι και δεκάδες ΕΛΜΕ.
Σημειώνεται πως από τις 11.00 δηλαδή μία ώρα πριν την έναρξη της κινητοποίησης έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59