Έχει ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι τα πιο συχνά ελληνικά ονόματα; Με αφορμή του Αγίου Γεωργίου που είναι σήμερα ανατρέξαμε σε μια έρευνα του Χάρη Φουντάλη, απόφοιτου του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα

Έχει ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι τα πιο συχνά ελληνικά ονόματα; Με αφορμή του Αγίου Γεωργίου που είναι σήμερα ανατρέξαμε σε μια έρευνα του Χάρη Φουντάλη, απόφοιτου του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα.

Ο κ. Φουντάλης αποφάσισε να καταγράψει τα πιο συνηθισμένα ανδρικά και γυναικεία ελληνικά ονόματα.

Στις πρώτες θέσεις δεν υπάρχουν και μεγάλες εκπλήξεις καθώς το Γιώργος και το Μαρία κερδίζουν με διαφορά την αγάπη των ελλήνων γονιών που σε αρκετά μεγάλο βαθμό επιλέγουν να δίνουν στα παιδιά ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Πολύ ψηλά στην κατάταξη είναι όμως και το Χρήστος, το Αικατερίνα, το Ευάγγελος και το Σοφία με το απόλυτο φαβορί Γιάννης να έρχεται τέταρτο.

Όπως αναφέρει ο κ. Φουντάλης: «Ηθελα να απαντήσω σ’ ένα ερώτημα που είχα από μικρό παιδί: είναι περισσότεροι οι Γιάννηδες, οι Κωστήδες, οι Δημήτρηδες ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι πιο πολλοί; Η έρευνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα: ότι χωρίς καμιά αμφιβολία οι πιο πολλοί είναι οι Γιώργηδες. Οσο για τις Μαρίες στις γυναίκες, αυτό μάλλον το περίμενα. Παράλληλα, ήθελα να εξοικειώσω τους αναγνώστες με ορισμένα στοιχειώδη θέματα στατιστικής» λέει ο ίδιος και χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.

Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας – και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής, όπως αναφέρει το Έθνος, διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 Ελληνες και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης – Κώστας – Γιάννης και Ιωάννα – Δήμητρα – Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και τον πλήρη πίνακα που προέκυψε από την έρευνα δημοσιεύτηκαν μαζί με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του κ. Φουνταλή

Ετυμολογία των ονομάτων

Γεώργιος: Από το αρχαιοελληνικό γεωργός

Δημήτριος: Αφιερωμένος στη θεά τη γεωργίας Δήμητρα

Ελένη: Φωτεινή, αστραποβολούσα.

Κωνσταντίνος: Από τη λατινική λέξη constans, δηλαδή ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.

Μαρία: Προέρχεται από το εβραϊκό Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε, αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε

Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ’ εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.

Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.

Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.

Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.

Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.

Αννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr