Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Υγειονομική

Κοροναϊός : Υγειονομική «βόμβα» οι αμερικανικές φυλακές

Οι φυλακές ενδέχεται να μετατραπούν σε εκκολαπτήρια του ιού, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους κρατούμενους όσο και τις τοπικές κοινότητες

Ο υπερπληθυσμός των αμερικανικών φυλακών ενδέχεται να γίνει η αιτία ο αριθμός των θυμάτων του κοροναϊού  στη χώρα να διπλασιαστεί. Τα σωφρονιστικά ιδρύματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκκολαπτήρια της ασθένειας, προκαλώντας έως και 100.000 επιπλέον θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα.

Η τρομακτική προειδοποίηση προκύπτει από ένα μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργήθηκε από την Αμερικανική Ένωση για τις Ελευθερίες των Πολιτών (ACLU) σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς – ερευνητές και το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η ανάλυση ανακάλυψε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, το τίμημα θα είναι τεράστιο. Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες παραμένουν προφυλακισμένοι, αναμένοντας τη δίκη τους, σε σωφρονιστικά ιδρύματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως επίκεντρα της πανδημίας.

Κίνδυνος εντός και εκτός των φυλακών

Ακόμη και 99.000 επιπλέον άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στις ΗΠΑ, έχοντας προσβληθεί από κοροναϊό κατά την κράτησή τους στις φυλακές, προβλέπει η μελέτη. Από αυτούς, οι 23.000 αναμένεται να είναι έγκλειστοι, ενώ οι 76.000 μέλη των τοπικών κοινωνιών όπου θα έχει διασπαρεί ο ιός κατά την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα, ο αριθμός των νεκρών που προκύπτει θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα το μαθηματικό μοντέλο του Λευκού Οίκου.

Κίνδυνος από τις μαζικές φυλακίσεις

Καμία άλλη χώρα από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία δεν φυλακίζει πολίτες με τους ρυθμούς που το κάνουν οι ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί επιπλέον πρόκληση στα πλαίσια της μάχης με τον κοροναϊό.

Στις ΗΠΑ ζει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως οι φυλακές της στεγάζουν το 21% του συνόλου των κρατουμένων σε όλο τον κόσμο.

Το μοντέλο του ACLU, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επιδημιολόγους της πολιτείας της Ουάσινγκτον και των πανεπιστημίων του Τενεσί και της Πενσυλβάνια, εστιάζει στους 740.000 προφυλακισθέντες. Οι συνθήκες εντός των ιδρυμάτων όπου κρατούνται συχνά είναι χειρότερες από εκείνες των κανονικών φυλακών, συνιστώντας το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Ιδανικά επίκεντρα εξάπλωσης του ιού

Ο υπερπληθυσμός των συγκεκριμένων ιδρυμάτων είναι τέτοιος που είναι πρακτικά αδύνατον οι τρόφιμοι να κρατήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ συχνά επικρατούν υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής.

Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες εναλλαγές στον πληθυσμό τους. Ο μέσος όρος κράτησης των προφυλακισθέντων είναι 25 ημέρες, ενώ πολλοί περνούν εκεί μόλις μία ή δύο ημέρες, μεταφέροντας τον ιό εντός των ιδρυμάτων και των τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται κοντά τους.

Όλα αυτά τη στιγμή που κάθε χρόνο στις ΗΠΑ προφυλακίζονται σχεδόν 11 εκατομμύρια άτομα – ένας κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Οι τρόφιμοι, οι οποίοι έχουν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπως διαβήτη και άσθμα, είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ μπορούν να τον μεταδώσουν στις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται κατά την αποφυλάκισή τους.

Οι υπολογισμοί της μελέτης στηρίχτηκαν σε μια λεπτομερή έρευνα σε μια τυπική φυλακή για άτομα που αναμένουν δίκη, σε επαρχία της Πενσυλβάνια.

Ακόμη μεγαλύτερο το πραγματικό πρόβλημα

Η εκτίμηση ότι οι μαζικές φυλακίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν 99.000 επιπλέον θανάτους κατά πάσα πιθανότητα υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος, καθώς οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους τις φυλακές που στεγάζουν καταδικασθέντες τροφίμους, ούτε και τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις μπορεί να έχουν πιο σταθερό πληθυσμό, παραμένουν όμως εξαιρετικά ευάλωτες στην μόλυνση.

Η ευκολία της μετάδοσης του ιού υπό τέτοιες συνθήκες έγινε εμφανής στο Οχάιο όπου περισσότεροι από 1800 κρατούμενοι του σωφρονιστικού ιδρύματος Marion βγήκαν θετικοί στον κοροναϊό – το 73% του συνολικού πληθυσμού του. Σε ολόκληρη την πολιτεία, ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα προέρχεται από κρατούμενους.

Σύμφωνα με το ACLU τα στοιχεία αναδεικνύουν έναν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο, όχι μόνο για τους κρατούμενους αλλά και για τον γενικό πληθυσμό. Μόνη λύση αποτελεί η άμεση αποσυμφόρηση των αμερικανικών φυλακών.

Μόλις το 5% των συλλήψεων που γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αφορούν βίαια εγκλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προφυλακίζονται κατηγορούνται για μικρές παραβάσεις.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024