Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μισθωτοί στη Γαλλία, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους δύο που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ανεργίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Εργασίας, Μιριέλ Πενικό.

«Σήμερα το πρωί στη Γαλλία υπάρχουν 10,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι ο μισθός των οποίων καταβάλλεται από το κράτος, από το υπουργείο Εργασίας, διότι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ανεργίας» εξήγησε η Πενικό στο ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business.

Η ρύθμιση αυτή, που επιτρέπει στους μισθωτούς στη Γαλλία να λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού τους και το 84% του καθαρού μισθού τους, αφορά πλέον 820.000 εταιρείες, δηλαδή περισσότερες από 6 στις 10.

«Είναι σημαντικό, δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας»συνέχισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνουν «μέρα με την ημέρα».

Η κρίση του κοροναϊού ανάγκασε πολλούς κλάδους της οικονομίας να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, κυρίως αυτόν της εστίασης και της φιλοξενίας, στον οποίον 9 στους 10 μισθωτούς έχουν τεθεί πλέον σε καθεστώς μερικής ανεργίας.

Στον κλάδο των κατασκευών και των δημόσιων έργων το 93% των μισθωτών έχει τεθεί σε καθεστώς μερικής ανεργίας, εξήγησε η Πενικό.

Λόγω της επιδημίας δόθηκαν περίπου 3,2 εκατομμύρια άδειες στη Γαλλία, κυρίως σε ασθενείς εργαζομένους ή σε αυτούς που ανήκουν σε «ευάλωτες» ομάδες, αλλά κυρίως σε όσους χρειάζεται να φροντίζουν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.

Εξάλλου, τα δάνεια με εγγύηση του γαλλικού κράτους που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας πλησιάζουν το ποσό των 40 δισεκ. ευρώ, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας επενδύσεων Bpifrance, Νικολά Ντιφούρκ.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου ότι το γαλλικό κράτος μπορεί να δαπανήσει έως 300 δισεκ. ευρώ για τα δάνεια αυτά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο