Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βλέπει τους μετανάστες ως «εξιλαστήρια θύματα» - Αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη μετανάστευση

Βλέπει τους μετανάστες ως «εξιλαστήρια θύματα» – Αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη μετανάστευση

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη  εντολή που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ γνωστοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Εξαιτίας «της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των σπουδαίων αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC δεν είναι ακόμη σαφές ποιος μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να ανασταλεί η μετανάστευση, ενώ ασαφές παραμένει πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει μια τέτοια αναστολή ή τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη λειτουργία των συνόρων των ΗΠΑ και σε εκείνους που έχουν ήδη πράσινες κάρτες.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη εντολή που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού,  η μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη διακοπεί σε μεγάλο βαθμό: η επανεγκατάσταση των προσφύγων έχει τεθεί σε αναστολή, τα γραφεία για την ανανέωση βίζας είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά και δεν γίνονται τελετές απονομής αμερικάνικης υπηκοότητας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως πέρα από το tweet που δημοσίευσε δεν φρόντισε να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ωστόσο δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες αντιδράσεις γι΄αυτή την απόφαση.

«Δεν μιλάμε για πολιτική, αλλά για το μήνυμα που ο Πρόεδρος θέλει να στείλει. Θέλει τους ανθρώπους να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Και, ανεξάρτητα από τις πολύτιμες συνεισφορές που προσφέρουν οι μετανάστες στην κοινωνία και την οικονομία, ο Τραμπ βλέπει τους μετανάστες ως τα εξιλαστήρια θύματα» είπε ο Ali Noorani, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Φόρουμ Μετανάστευσης στο Twitter.

Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης για άρση των μέτρων του lockdown σε μερικά σημεία της χώρας.

Ωστόσο την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της υπόσχεσης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 σχετικά  με την επιβράδυνση της μετανάστευσης.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την απόφασή του να σταματήσει τα ταξίδια από την Κίνα και την Ευρώπη ως μέσο καταπολέμησης της εξάπλωσης του κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο τώρα φαίνεται να παρατραβάει το σχοινί, καθώς  πλέονπροχωρά στη λήψη υπερβολικά αυστηρών και περιοριστικών αποφάσεων.

Αναφερόμενος στις ροές που έρχονται στις ΗΠΑ κατά μήκος των νότιων συνόρων, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου μήνα ότι τα σύνορα θα κλείσουν.

Τέλος η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει εκδώσει εντολή που επιτρέπει στις ΗΠΑ να απομακρύνουν γρήγορα τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024