Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό στον Καναδά : Τα κίνητρα του δράστη αναζητούν οι αρχές - Τι λένε οι γείτονές του

Μακελειό στον Καναδά : Τα κίνητρα του δράστη αναζητούν οι αρχές – Τι λένε οι γείτονές του

Κατά τη διάρκεια ενός 12ώρου τυφλής βίας, ένας 51χρονος μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό και δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Νέας Σκωτίας στον Καναδά, όπου το βράδυ του Σαββάτου διαδραματίστηκε η χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια ενός 12ώρου τυφλής βίας, ένας 51χρονος μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό και δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν η αστυνομικίνα Χάιντι Στίβενσον, 23 χρόνια στην υπηρεσία, μητέρα δύο παιδιών.

Έκπληκτοι οι γείτονες του δράστη

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Έξω και μέσα στο οίκημα αυτό βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας.

Ο δράστης,  Γκάμπριελ Γουόρτμαν, 51 ετών,  είχε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, στην πόλη του Ντάρτμουθ κοντά στο Χάλιφαξ, σύμφωνα με τον Guardian. Το 2014, εμφανίστηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά από δωρεά οδοντοστοιχίας σε καρκινοπαθή.

Οι γείτονες του Γουόρτμαν, ο οποίος είχε τρία ακίνητα, στο Πόρταπικ, σοκαρίστηκαν από τα νέα.

«Είμαι πολύ, πολύ σοκαρισμένη. Δε μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος που θεωρούσαμε ότι γνωρίζουμε, ένας ευγενικός, καλός γείτονας, θα σκεφτόταν ποτέ να κάνει μια τέτοια τραγωδία», δήλωσε η Lillian MacCormack στο CTV News.

«Ποτέ δεν ξέρουμε τι περνούν οι άλλοι στη ζωή που τους κάνουν να παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις», έγραψε ο Scott Balser, πρώην συμμαθητής του Wortman στο Facebook.

Ο David George Crockett, είπε στην Toronto Sun, ότι ο Γουόρτμαν, του είχε φτιάξει τα δόντια στο σπίτι του στο Πορταπικ. «Είμαι πολύ έκπληκτος», είπε ο Crockett σε μια σύντομη συνέντευξη. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έκανε κάτι τέτοιο.  Από όσα γνώριζα γι ‘αυτόν, ήταν ήσυχος, ευγενικός. Φαινόταν φυσιολογικός, όχι σαν κάποιος που θα έκανε κάτι τέτοιο».

Ο Tom Taggart, νομοθέτης που εκπροσωπεί την περιοχή του Πορταπικ, στο δήμο Colchester, είπε στο CBA ότι δεν γνώριζε καλά τον Wortman, αλλά μίλησε μαζί του μερικές φορές όταν τηλεφώνησε για δημοτικά θέματα.

Περιέγραψε ότι γνώριζε το «υπέροχο μεγάλο σπίτι» του Wortman, ο οποίος μοίραζε το χρόνο του μεταύ του Πόρταπικ και της επιχείρησής του στο Ντάρτμουθ.

Ερευνάται το κίνητρο

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια τουλάχιστον από τα θύματά του. Το κίνητρό του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι δολοφονίες είχαν κάποιο βαθμό προδιάθεσης και ότι ο Wortman ενήργησε μόνος του.

«Πιστεύω ότι στην αρχή πρέπει να υπήρχε κάποιο κίνητρο και στη συνέχεια νομίζω ότι μετατράπηκε σε τυχαία χτυπήματα», δήλωσε η Επίτροπος της RCMP Brenda Lucki την Κυριακή το απόγευμα. «Δεν ξέρουμε με σιγουριά και πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά για να βρούμε το κίνητρο» σημείωσε.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές από το τη μαζική σφαγή και το ανθρωποκυνηγητό του δράστη : «Άκουσα τους πυροβολισμούς, Κοίταξα έξω και είδα κάποιον να τρέχει και να τον ακολουθεί ένα αστυνομικό όχημα» λέει ένας κάτοικος ….

«Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ να συμβεί εδώ. Τόσο κοντά στο σπίτι μου » λέει ένας άλλος.

Είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό

Η αστυνομία ανάφερε ότι η απειλή που ήγειρε ο Γουόρτμαν πήρε τέλος και ότι ο δράστης είναι νεκρός, αποφεύγοντας όμως να επιβεβαιώσει την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV ότι ο ένοπλος σκοτώθηκε από αστυνομικό έπειτα από το δωδεκάωρο ανθρωποκυνηγητό.

Ο Γουόρτμαν άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία, είπαν αξιωματικοί της αστυνομίας. Η αρχηγός της αστυνομίας του Καναδά, η Μπρέντα Λάκι, δήλωσε στο CBC ότι ενημερώθηκε για τουλάχιστον 16 νεκρούς, εκτός του δράστη. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να κατατείνει στο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ. Είχαν επίσης γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.Οι έρευνες που έγιναν στη συνέχεια αποκάλυψαν πως ο ένοπλος είχε δολοφονήσει κι άλλους ανθρώπους σε διάφορα σημεία στην επαρχία. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι» ποιος είναι ο απολογισμός, επισήμανε ο Κρις Λέδερ, αξιωματικός της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία ο δράστης, μεταμφιέστηκε κάποια στιγμή σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό.

Για «μια ολέθρια μέρα για τη Νέα Σκοτία», η οποία «θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό για πολλά χρόνια» μίλησε ο Λι Μπέργκερμαν, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της καναδικής επαρχίας.

Ο επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης στη Νέα Σκοτία Στίβεν ΜακΝιλ καταδίκασε «μια από τις πλέον αναίτιες βίαιες ενέργειες στην ιστορία της επαρχίας μας».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από τη δική του πλευρά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους πολίτες στη Νέα Σκοτία να «επουλώσουν τις πληγές από αυτή την τραγωδία».

Ο απολογισμός, που δεν είναι ακόμη ο οριστικός, ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης χειρότερης σφαγής στην πρόσφατη ιστορία του Καναδά, που είχε διαπραχθεί το 1989, όταν ένας μισογύνης εκτέλεσε 15 γυναίκες.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024