Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακονίζουν μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ - Σε καραντίνα η συναίνεση μετά το Πάσχα

Ακονίζουν μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Σε καραντίνα η συναίνεση μετά το Πάσχα

Ακόμα και αυτή την εβδομάδα δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη βουλή το αίτημα Τσίπρα για συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών για το "μαξιλάρι" και τα ταμειακά διαθέσιμα. Στην αιχμή της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα voucher και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς και το recovery plan ή δόγμα του σοκ -όπως καταγγέλλει η Κουμουνδούρου- για μισθούς και συμβάσεις

Μετά την «επιπέδωση» της επιδημιολογικής καμπύλης του κοροναϊού αναμένεται και η επιπέδωση του πολιτικού κλίματος της συναίνεσης και της ομοψυχίας.

Καραντίνα στη συναίνεση

Όπως όλα δείχνουν αυτό το κλίμα, το οποίο σκέπασε προς στιγμήν η πανδημία και η καραντίνα, θα το διαδεχτεί ένα κλίμα έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαλότητας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του προαναγγέλλοντας σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ μετά το Πάσχα, ιδίως στο βαθμό που ομαλοποιείται η κατάσταση σε ότι αφορά το υγειονομικό της σκέλος.

Πάντως οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές κατά της κυβέρνησης έχουν ριχθεί και μάλιστα σε οξύτατους τόνους.

Στην αιχμή του δόρατος για την αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται η εν κρυπτώ χρήση των ταμειακών διαθεσίμων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ο εμπαιγμός μεσαίων στρωμάτων και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τα voucher κατάρτισης των επιστημόνων καθώς επίσης και η αγορά εργασίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «recovery plan» της κυβέρνησης με μείωση του βασικού μισθού στα 533 ευρώ.

Στον ορίζοντα νέο μνημόνιο εσωτερικής έμπνευσης

Όλα αυτά υπό την ομπρέλα ότι –όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- η κυβέρνηση ετοιμάζει την επιβολή ενός νέου μνημονίου.

«Ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου είναι ορατός, αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης στην «Αυγή της Κυριακής» και δεν παραλείπει να τονίσει ότι η κρίση από την πανδημία «για κάποιους συνιστά ευκαιρία» προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «Kontra News» ότι «φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης».

Σε μονομαχία στη βουλή καλεί Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει από τη Μεγάλη Τετάρτη πως προτίθεται να ζητήσει άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή, με αντικείμενο τη διάθεση των κεφαλαίων του «μαξιλαριού» ρευστότητας.

«Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία, ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα, που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καλώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό σε μια τετ α τετ κοινοβουλευτική μονομαχία.

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης μίλησε για «εν κρυπτώ και σε αδιαφάνεια χρήση μέρος του ‘μαξιλαριού’» και παραπέμποντας στη σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «θα κληθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών».

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών να υποβληθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα του Πάσχα.

Άλλωστε την Τετάρτη 22 Απριλίου, οι διαρκείς επιτροπές κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων έχουν ορίσει συνεδρίαση με αντικείμενο τη συζήτηση της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού.

Δόγμα σοκ στην αγορά εργασίας

Στη σημαία της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως βρίσκεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας όπου η Κουμουνδούρου εγκαλεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να εφαρμόσει με αφορμή την πανδημία «δόγμα σοκ».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει την επόμενη μέρα της καραντίνας να καταβαραθρώσει τον κατώτατο μισθό στα 533 ευρώ, δηλαδή να καταργήσει τις περσινές αυξήσεις και ουσιαστικά να τον επαναφέρει στα μνημονιακά επίπεδα του 2012.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις θέλουν αλλά και να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων!

«Τα παραπάνω δείχνουν πως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο να καταστήσει μόνιμες τις ρυθμίσεις που πέρασε με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την περίοδο της καραντίνας. Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα στις αγαπημένες του μνημονιακές πολιτικές και να τις επιβάλλει ως τη νέα κανονικότητα» υποστηρίζει η Κουμουνδούρου.

Η κρίση ευκαιρία για τον ΣΕΒ

Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

«Στην κυβέρνηση έχει επικρατήσει η λογική του ΣΕΒ, η οποία λέει «ας πνιγεί η μισθωτή εργασία και η μεσαία τάξη»», ανέφερε ο κ. Παππάς σε συνέντευξη του στον Real Fm.

Πρόσθεσε πως «κάποιοι θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε αναδιανομή πλούτου και σε επίπεδο επιχειρήσεων, με εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα βασίζονται στην πίεση που θα ασκηθεί στις μικρές και μεσαίες εταιρείες», ενώ κάλεσε σε ένα «μέτωπο λογικής για να μην βυθιστεί η ελληνική οικονομία».

Μεσάζοντας

Μάλιστα ο κ. Παππάς άφησε σοβαρές αιχμές για ύποπτα κίνητρα πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τους επιστήμονες σε προγράμματα κατάρτισης.

«Η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ για την ενίσχυση των επιστημόνων δεν ήταν αναγκαία Αντί να τους κοροϊδεύουν, ζητώντας τους να μάθουν πως να ανοίγουν και να κλείνουν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή με οδηγίες που έχουν μεταφραστεί στο διαδίκτυο, θα μπορούσαν να τους δώσουν την απευθείας ενίσχυση των 800 ευρώ, μια δαπάνη απολύτως επιλέξιμη», είπε ο κ. Παππάς και σχολίασε με νόημα:

«Η φιλοσοφία του «μεσάζοντα» διαπνέει τη σκέψη των κυβερνητικών που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις».

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει σε πολιτικό επίπεδο είναι και το πώς σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή».

Κρεσέντο θράσους

Η Κουμουνδούρου ανέφερε: «Μέσα σε ένα κρεσέντο θράσους, ο πρωθυπουργός που επιδοτεί την ανεργία αντί την εργασία, βαφτίζει το επίδομα των 533 ευρώ για ένα μήνα, αλλά και το κατάπτυστο voucher για κατάρτιση στα ΚΕΚ των 600 ευρώ, ως γενναία και «σοσιαλιστική στήριξη» του εισοδήματος και της εργασίας!».

«Αν νομίζει ότι θα κοροϊδέψει εργαζόμενους και επιστήμονες, επιδοτώντας τις απολύσεις τους και με αθλιότητες όπως το «Σκοιλ Ελικικού» για να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ σε φίλους του, είναι βαθιά γελασμένος» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήδη εν μέσω πανδημίας έχει ζητήσει παραίτηση υπουργού και μάλιστα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024