Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε «μονομαχία» στη Βουλή καλεί ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ

Σε «μονομαχία» στη Βουλή καλεί ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφάνεια, ψέμματα και κακοδιαχείριση. Φέρνει μάλιστα το θέμα στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Οξύνεται μέρα με τη μέρα η πολιτική αντιπαράθεση για το κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας και τη χρήση του, με την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρνει το θέμα στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωσε ακριβά τη δημιουργία αυτού του ταμειακού αποθέματος -δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η εκλογική ήττα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ακριβώς στις ενίοτε αντιλαϊκές πολιτικές που ακολούθησε ή συντήρησε προκειμένου να το δημιουργήσει- εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους.

Εγκαλώντας την κυβέρνηση για ψέμματα σε ότι αφορά τη χρήση ή μη κεφαλαίων του «μαξιλαριού» – του οποίου την ύπαρξη μέχρι πρότινος αμφισβητούσε, όπως τονίζει η Κουμουνδούρου- αλλά και για αδιαφάνεια ως προς το ποιες δαπάνες καλύπτουν τα χρήματα αυτά ανεβάζει το θέμα πολύ ψηλά ζητώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «λογοδοτήσει».

«Παίρνοντας το αίμα του πίσω» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει κατηγορηθεί συχνά και από συντρόφους του για την «εμμονή» του στη δημιουργία και διατήρηση αυτού του «μαξιλαριού», θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητά σαφείς απαντήσεις για τη χρήση των κεφαλαίων του μαξιλαριού, αλλά και για το γιατί αφού «σπάει ο κουμπαράς» δεν ακολουθούνται τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Βουλή η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας.

Ως βούτυρο δε στο ψωμί της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και του ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί μερίδιο σε αυτήν την αντιπαράθεση και τον «έλεγχο» της κυβέρνησης, λειτουργούν και οι συχνά αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το αν έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ή όχι κεφάλαια του «μαξιλαριού», χρησιμοποιώντας μάλιστα όρους -όπως το «μαλακό μαξιλάρι» που το διαφοροποιούν από το πυρήνα του «μαξιλαριού»;- που μάλλον δημιουργούν σύγχυση ως προς τι πραγματικά συμβαίνει.

Χαρίτσης: Τι συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά κύριε Μητσοτάκη;

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτσης με σημερινή δήλωσή του καλεί τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει άμεσα στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά», στηλιτεύοντας την «εικόνα ασυναρτησίας και χάους που αναδεικνύουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης», η οποία «ούτε σύνεση δείχνει, ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και στοιχειώδη σοβαρότητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν «έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη στη χώρα για μία δύσκολη στιγμή», και αν ναι, «πόσα και πού έχουν διοχετευθεί, αφού τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει μέχρι στιγμής, είναι τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση του μαξιλαριού».

«Εκτός και αν ήδη, με την ευθύνη της δικής τους οκτάμηνης διαχείρισης πριν τον κορονοϊό, η οικονομία έχει καταρρεύσει και δε τολμούν να μας το πουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Εξηγήσεις ζητά και το ΚΙΝΑΛ, με πυρά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Παλινωδίες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη για το ύψος και τη χρήση των ταμειακών αποθεμάτων του Δημοσίου, το λεγόμενο «μαξιλάρι» καταλογίζει και το ΚΙΝΑΛ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος επισημαίνεται πως τα δημόσια οικονομικά είναι σοβαρό ζήτημα, για να γίνονται μικροκομματικά παιχνίδια και τίθενται σειρά από ερωτήματα για τα οποία το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι περιμένει άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση:

Συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής ζητάει απαντήσεις σχετικά με:

1) Ποσά χρήματα ξοδεύτηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης έως τώρα και σε ποιους τομείς; Από πού αντλήθηκαν τα σχετικά ποσά;

2) Σε τι ποσό ανέρχεται το αποθεματικό που υπάρχει σήμερα στα ταμεία του κράτους;

3) Ποιο ήταν το υπόλοιπο του αποθεματικού τον Δεκέμβριο του 2019;

Ταυτόχρονα επικρίνει έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι το αποθεματικό προέρχεται «από την υπερφορολόγηση των πολιτών και από δάνεια που θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες».

«Κεντρικό θέμα για τη χώρα μας παραμένει το αν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με καλά επιτόκια ή όχι. Χθες δανειστήκαμε με 2%. Θετικό. Αλλά οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ. Όταν αυτή σταματήσει θα αντιμετωπίσουμε τελείως διαφορετικά δεδομένα», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να κερδηθεί η μάχη στην Ευρώπη, για νέο χρήμα, χωρίς μνημόνια, χωρίς νέες δεσμεύσεις και να συγκροτηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, με κοινωνική συμφωνία».

Προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή

Tη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, με αντικείμενο τη διάθεση των κεφαλαίων του «μαξιλαριού», θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Πάσχα.

Την πρωτοβουλία που θα αναλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση για συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Μ.Τετάρτης σε τηλεοπτικό σταθμό (kontra).

Νωρίτερα σήμερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο», εξήγησε ότι στόχος είναι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σταϊκούρας να δώσουν στοιχεία για τη διάθεση του μαξιλαριού.

«Πρέπει να λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πριν λίγες ημέρες δεν… υπήρχε «μαξιλάρι», όλα αυτά ήταν δήθεν «απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ». Μετά είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι αν το χρησιμοποιήσουμε θα τρομάξουν οι αγορές. Χθες ακούστηκε, από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ότι άρχισαν να διατίθενται κεφάλαια. Δεν είναι αυτό υπεύθυνη, σοβαρή πολιτική κυβέρνησης που πρέπει να λογοδοτεί στον λαό.»

» Μετά το Πάσχα θα ζητήσουμε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, να ενημερωθεί ο κόσμος. Περιμένουμε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για το τι χρήση έχει γίνει από τις αρχές του Απριλίου. Και αν δίνονται χρήματα, πού δίνονται, αν πραγματικά δίνονται εκεί που υπάρχει ανάγκη: στην κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, με οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν;», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκιαγραφώντας το περιεχόμενο της πρότασης για συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία, ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα, που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες.»

Την Τετάρτη 22 Απριλίου, οι διαρκείς επιτροπές κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων έχουν ορίσει συνεδρίαση με αντικείμενο τη συζήτηση της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών να υποβληθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024