Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως και σήμερα, πρόκειται να δοθεί πράσινο φως για την έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βγει στις αγορές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια όσο τα επιτόκια διατηρούνται σε σχετικά ευνοϊκά επίπεδα και να διατηρήσει αλώβητο το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει χτίσει.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή για έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Στόχος να αντληθούν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες που θα συναντήσει στις αγορές.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια θα είναι να εξασφαλίσει το Δημόσιο αρκετά υψηλή ζήτηση, σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαθέσεις των επενδυτών παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών κινείται με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει από την ώρα που ξέσπασε η κρίση. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ως βασική επιδίωξη αφενός να στηριχθεί η πραγματική οικονομία στο μέγιστο δυνατό και αφετέρου να παραμείνει ανέπαφο το μαξιλάρι, για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό.

Το Δημόσιο προσβλέπει σε ένα επιτόκιο κοντά στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, που σημαίνει ότι αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 1,60%.

Τα ελληνικά σχέδια για την νέα έξοδο στις αγορές υποστηρίζονται και από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση ήταν στα τέλη Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τότε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,875%. Στον απόηχο της άκρως επιτυχημένης έκδοσης η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε κάνει βουτιά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr