Η εταιρεία τηλεδιανομών Amazon ενδεχομένως θα αναγκασθεί να «αναστείλει τις δραστηριότητες» των κέντρων διανομής της και να «περιορίσει» τις υπηρεσίες της στη Γαλλία, ύστερα από τη δικαστική απόφαση που της επέβαλε να να περιορίσει εντός 24 ωρών τις αποστολές της μόνον στα ζωτικής σημασίας προϊόντα.

«Η δική μας ερμηνεία υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να αναγκασθούμε να αναστείλουμε τη δραστηριότητα των κέντρων διανομής μας στη Γαλλία», προειδοποιεί ο αμερικανικός όμιλος σε δελτίο Τύπου. Η Amazon σκοπεύει να ασκήσει έφεση στη σχετική χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Ναντέρ.

«Επί του παρόντος, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης που αναμένουν από εμάς οι πελάτες μας στη Γαλλία και τις θέσεις εργασίας στις οποίες βασίζονται οι υπάλληλοί μας (…) Μολαταύτα, χωρίς τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα κέντρα διανομής στη Γαλλία, θα αναγκασθούμε να περιορίσουμε μια υπηρεσία, η οποία έχει καταστεί άκρως απαραίτητη για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα που χρειάζονται στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», επισημαίνει ο όμιλος.

Τα εργατικά συνδικάτα είχαν προσφύγει στο δικαστήριο της Ναντέρ, εκφράζοντας ανησυχία για την υγεία των εργαζομένων. Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει την Amazon να προβεί σε αξιολόγηση των κινδύνων και εντός 24 ωρών να περιορισθεί αυστηρά στις αποστολές προϊόντων ζωτικής σημασίας και μόνον, με απειλή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης και παραβίασης του γράμματος της ετυμηγορίας.

Η Amazon χθες είχε δηλώσει «προβληματισμένη» σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, «δεδομένου ότι δόθηκε από την πλευρά της συγκεκριμένη απόδειξη για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί εν ισχύ για την προστασία των υπαλλήλων μας», υπενθυμίζοντας ιδίως ότι εφαρμόζεται υποχρεωτικά η θερμομέτρησή τους και τους παρέχονται μάσκες.

Σήμερα, μια Κεντρική Κοινωνική και Οικονομική επιτροπή της εταιρείας πραγματοποιείται στις 16.00, ώρα Ελλάδος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου. Συνδικαλιστικές πηγές τόνισαν πως στην ημερήσια διάταξη αυτής της Επιτροπής προτείνεται προσωρινό κλείσιμο αποθηκών για 5 ημέρες, από τις 16 έως τις 20 Απριλίου, προκειμένου να διενεργηθεί η εκτίμηση των κινδύνων, που διέταξε το δικαστήριο της Ναντέρ.

Η Amazon προτείνει να απαιτηθεί μία συμφωνία για να τεθούν σε καθεστώς προσωρινής ανεργίας το διοικητικό προσωπικό της, διαβεβαιώνοντας πως θα τους εξασφαλίσει το 100% των αποδοχών τους.

Τρεις απολύσεις που άσκησαν κριτική στην Amazon

Η Amazon.com Inc ανακοίνωσε χθες ότι απέλυσε τρεις εργαζόμενους που άσκησαν κριτική στην αντίδραση της εταιρίας κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Οι απολύσεις έγιναν για παραβιάσεις των κανόνων που εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας, προκαλώντας την άσκηση σκληρής κριτικής από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, αλλά και μία ένωση εργαζομένων.

Η εταιρία απέλυσε την Παρασκευή την Μάρεν Κόστα και την Έμιλι Κάνιγχαμ γι’ αυτό που η ίδια χαρακτήρισε παραβιάσεις εσωτερικών πολιτικών της Amazon, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίσει ποιες ήταν οι παραβιάσεις.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι απέλυσε και τον Μπασίρ Μοχάμεντ που εργάζονταν σε μία αποθήκη στη Μινεσότα «για απρεπείς εκφράσεις, απρεπή συμπεριφορά, αλλά και παραβίαση των κανόνων τήρησης ασφαλούς απόστασης».

Και 75.000 προσλήψεις στις ΗΠΑ

Η Amazon.com Inc ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει 75.000 νέους υπαλλήλους για να αναλάβουν θέσεις εργασίας που αφορούν μεταξύ άλλων προσωπικό αποθήκης ή οδηγούς διανομών, καθώς η επιδημία του νέου κοροναϊού κρατά τους Αμερικανούς μέσα στα σπίτια τους και η ζήτηση για διαδικτυακές παραγγελίες καταγράφει αύξηση.

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου αναμένει τώρα να δαπανήσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως προκειμένου να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για μια αύξηση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι νέες προσλήψεις είναι επιπρόσθετες των 100.000 υπαλλήλων σε αποθήκες και delivery, που προσέλαβε πρόσφατα για να ανταπροκριθεί στην αύξηση της ζήτησης.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πληγεί οικονομικά καθώς οι θέσεις εργασίας σε τομείς, όπως των ξενοδοχείων, της εστίασης και των ταξιδιών έχουν χαθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας της κρίσης και καλωσορίζουμε οποιονδήποτε έχει βρεθεί εκτός της αγοράς εργασίας να έρθει μαζί μας στην Amazon μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί και ο προηγούμενος εργοδότης του να μπορεί να τον πάρει πίσω» αναφέρει η εταιρεία σε ένα blog post.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο