Για εμπαιγμό των εργαζομένων και των ανέργων καταγγέλλει την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ. Υποστηρίζει ότι μόλις ο ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ ενώ αντίστοιχα για το επίδομα των 400 στους ανέργους το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι η κυβέρνηση το χορηγεί μόλις στο 13% των μακροχρόνια ανέργων.

«Mόλις 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και μόνο οι μισοί εξ όσων (υποτίθεται) σχεδίαζε το υπουργείο Εργασίας», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας του κόμματος.

Εμπαιγμός εργαζομένων και ανέργων

Αναφέρει επίσης ότι η κυβερνητική απόφαση συνιστά εμπαιγμό καθώς εν μέσω πανδημίας δεν φρόντισε όλους όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Για την απόφαση να ενισχυθούν με 400 ευρώ μακροχρόνια άνεργοι, από το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν πως μόλις το 13% λαμβάνει αυτά τα χρήματα και 470.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν παίρνουν ούτε τα 200 ευρώ της ενίσχυσης. Παρά ταύτα σημειώνεται ότι «καλωσορίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το επίδομα των 400 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η μικρή ενίσχυση αφορά μόλις 155.000 άτομα, δηλαδή 1 στους 3 μακροχρόνια ανέργους».

Αυτόνομη αίτηση οικονομικής ενίσχυσης

Το ΚΙΝΑΛ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας:

-Να επανεξετάσει τους ΚΑΔ και να εντάξει στα μέτρα όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά από την πανδημία.

-Να δώσει την ευχέρεια στους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση να καταθέσουν αυτόνομη αίτηση οικονομικής στήριξης.

-Να επεκταθεί η «ομπρέλα» προστασίας στο σύνολο των μισθωτών, ανεξαρτήτως (ψευδών) συμβάσεων και μορφών εργασίας, να καλυφτούν ΟΛΟΙ όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, οι οικοδόμοι κ.ά. «Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα γενναίο σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό -οι οποίοι επρόκειτο να αρχίσουν την απασχόλησή τους από τις αρχές Απριλίου (ή και νωρίτερα) και δεν προβλέπεται να αναλάβουν σύντομα εργασία.

Να αποσυρθεί το άρθρο 9 για την αναστολή συμβάσεων

Παράλληλα, στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν στη άμεση ανάγκη απόσυρσης του άρθρου 9 της ΠΝΠ με την οποία δίνεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας σε (πρόσκαιρες) συμβάσεις ολίγων ημερών την εβδομάδα ή ολίγων ωρών την ημέρα. «Πίσω από αυτό το αντεργατικό τρικ, το κόστος του lockdown, από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις, μεταφέρεται στις οικογένειες των εργαζομένων», επισημαίνουν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr