Η καραντίνα μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία των ματιών, αναφέρουν επιστήμονες από το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο της Οξφόρδης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από τότε που τέθηκε σε καραντίνα η Γηραιά Αλβιώνα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τραυματισμοί των ματιών. Αιτία; Τα μαστορέματα με τα οποία άρχισαν ξαφνικά να ασχολούνται οι νέοι και οι λιγότερο νέοι.

Ωστόσο άλλο είναι να θέλει κάποιος να κάνει ένα μερεμέτι και άλλο να ξέρει πώς να το κάνει. Αν δεν ξέρει, δεν θέλει και πολύ για να οδηγήσει σε τραυματισμό στα μάτια. Μάλιστα οι τραυματισμοί που καταγράφονται μεταξύ των επίδοξων τεχνητών συχνά είναι σοβαροί και χρειάζονται χειρουργική διόρθωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν  γιατροί από το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο της Οξφόρδης αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση στους ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς των ματιών.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα αντιμετωπίσαμε έξι σοβαρές τραυματικές κακώσεις των οφθαλμών. Συνήθως όμως  βλέπουμε μία κάθε 2-3 εβδομάδες», δήλωσε στο BBC η Dr Stella Hornby, επικεφαλής οφθαλμίατρος του νοσοκομείου. «Αρκετοί από τους ασθενείς χρειάσθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι τραυματισμοί τους. Επιπλέον, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν υποστεί σημαντική απώλεια της όρασής τους».

Οι χειρωνακτικές εργασίες

Η Dr Hornby εκτίμησε ότι η καραντίνα ωθεί πολλούς πολίτες να κάνουν περισσότερες χειρωνακτικές δουλειές στο σπίτι για να γεμίσουν τον χρόνο τους. Κάνουν επίσης πολλά μερεμέτια ή ασχολούνται με την κηπουρική, αλλά χωρίς να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των ματιών τους. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. «Κάθε φορά που μαστορεύουν κάτι, πρέπει να φορούν  προστατευτικά γυαλιά εργασίας», τόνισε η γιατρός.

Ένα άλλο μέτρο που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς είναι να φορούν τα γυαλιά τους, αντί για φακούς επαφής. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο προστατεύονται από τυχόν ατυχήματα, αλλά και από τον κοροναϊό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr