Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελική μάχη κόντρα στον κοροναϊό – Η αυστηρή επιτήρηση των μέτρων και το φως στην άκρη του τούνελ

Τελική μάχη κόντρα στον κοροναϊό – Η αυστηρή επιτήρηση των μέτρων και το φως στην άκρη του τούνελ

Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία στη μάχη κατά της διασποράς του κοροναϊού. Και τώρα είναι που όλα θα κριθούν. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε με το νέο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι «στρατηγοί» αυτής της μάχης

Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία στη μάχη κατά της διασποράς του κοροναϊού. Και τώρα είναι που όλα θα κριθούν. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε με το νέο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι «στρατηγοί» αυτής της μάχης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι θυσίες όλων έχουν αποδώσει και απέδωσε τα εύσημα για αυτό στους πολίτες. Επισήμανε ωστόσο ότι ο πόλεμος δεν έχει κριθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο φάνηκε μια «στραβοτιμονιά», εννοώντας την αύξηση των εξόδων εντός κι εκτός αστικού ιστού το Σάββατο και τα όσα συνέβησαν σε κάποιες εκκλησίες, παρά τις επισημάνσεις πολιτείας και εκκλησίας.

Οι φόβοι ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα έρχεται να συνδυαστεί με το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στο ψυχολογικό φράγμα των 100 νεκρών από τον κοροναϊό. Είναι ένα «καμπανάκι» για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Για το λόγο αυτό και οι υπεύθυνοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός και εκτός πόλεων θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι φέτος δεν θα επισκεφθούμε ούτε τους συγγενείς μας το Πάσχα.

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο MEGA ότι αρχές Μαΐου θα δούμε την έναρξη της άρσης των μέτρων. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί να τηρούμε στάση ευθύνης, μένοντας σπίτι.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του σημερινού διαγγέλματος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει κερδίσει τη μάχη, ωστόσο, σε μια έμμεση αναφορά στη χαλάρωση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθάρισε ότι ο ο πόλεμος δεν τέλειωσε ακόμα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως η παραμικρή επανάπαυση μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και σημείωσε ότι απώλειες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία για τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση στη χώρα.

Επισήμανε, δε, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά.

Τσιόδρας: Ξέφυγε η κατάσταση το τελευταίο 48ωρο

Παράλληλα, με τον δικό του τρόπο αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια κατάσταση που φαίνεται πως «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις στα μέτρα προστασίας, αλλά και πρακτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν στη μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, ελέγχθησαν όλα τα σημεία σε κοινόχρηστους χώρους όπου θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός, ενώ δόθηκαν και πάλι οδηγίες στο προσωπικό. Ανάμεσα στις οδηγίες περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας σε κάθε περίσταση εντός των δομών, κάτι που όπως είπε αποτελούσε οδηγία του ΕΟΔΥ από την αρχή, αλλά και το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με τους φιλοξενούμενους στις δομές.

Πέτσας στο MEGA: Αρχές Μαΐου η σταδιακή άρση των μέτρων

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA σκιαγράφησε την πορεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 του μήνα θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πότε και πώς θα εκκινήσει «η σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των μέτρων».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κοροναϊού, επισήμανε ότι σταδιακά «θα ανοίγουν κάποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας , ενώ κάποιοι θα παραμείνουν κλειστοί».

Γι’ αυτό παρακαλούμε αυτές τις δύο εβδομάδες όλους τους Έλληνες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Θα υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση ποιοι τομείς θα ανοίξουν πρώτα και τι θα γίνει με τα σχολεία μας και τον τουρισμό.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι βάσει των δεδομένων «θα υφίστανται κάποιοι περιορισμοί έως τον Ιούνιο» και ως εκ τούτου προανήγγειλε «επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας».

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν την περίοδο από αρχές Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

«Εάν χρειαστεί θα λάβουμε και πιο αυστηρά μέτρα»

«Τα έχουμε πάει εξαιρετικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πειθαρχεί» είπε, προσθέτοντας ωστόσο, πώς «εάν χρειαστεί, θα λάβουμε και πιο αυστηρά μέτρα».

Ωστόσο συμπλήρωσε πως ελπίζει να ακουστεί το κάλεσμα αυτό ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα.

Επανέλαβε ότι «δεν προβλέπεται η μετακίνηση σε συγγενικό και φιλικό σπίτι για να κάνουμε Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα».

Τα τριπλό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό και για να μην επιτραπεί σε κανέναν ανεγκέφαλο να να καταστρέψει ότι με κόπο έχουν χτίσει, η ΕΛ.ΑΣ προσανατολίζεται σε τρία ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία θα βρίσκονται σε εφαρμογή όλη όλη την Μεγάλη Εβδομάδα με κορύφωση την Κυριακή του Πάσχα.

Αρχικά το πρώτο σχέδιο θα αφορά το πασχαλινό τραπέζι και θα προβλέπει σχέδια και αυξημένες περιπολίες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα τροφίμων για όλους όσους θέλουν να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι.

Αρχικά υπάρχει ειδικό σχέδιο για την Βαρβάκειο Αγορά. Η είσοδος θα γίνεται από την οδό Αρμοδίου ανά 10 άτομα και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος. Όσοι βγαίνουν τόσοι θα εισέρχονται. Μάλιστα οι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω από την αγορά προκειμένου να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα, θα υπάρξει και αύξηση των περιπολιών σε κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, με σκοπό την τήρηση των αποστάσεων και την αποτροπή των ληστειών καθώς θα υπάρχει συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων.

Από κει και πέρα, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο σχέδιο που θα αφορά τους ναούς, αφού στην αστυνομία φοβούνται «αντάρτικο» στις απαγορεύσεις της περιφοράς του Επιταφίου και της λήψης της Θείας Κοινωνίας, όπως συνέβη πρόσφατα σε Κουκάκι και Κέρκυρα.

Έτσι προβλέπονται αυξημένες περιπολίες έξω από ναούς και έλεγχοι διαδικτυακών συνδέσμων για μαζικά καλέσματα πιστών όπως είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα λάβει χώρα το τελευταίο σχέδιο που θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους για μεγάλες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκουν να αποτρέψουν μία μεγάλη πασχαλινή έξοδο εντός της πόλης και θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις με συστάσεις ακόμα και αν χρειαστεί αυτές να γίνουν σε αυλές και ταράτσες!

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024