Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Aναβρασμός στους ιδιοκτήτες ελέω κοροναϊού

Airbnb: Aναβρασμός στους ιδιοκτήτες ελέω κοροναϊού

Στο in.gr μιλάει η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού – Σ.Ο.ΔΙΑ, Θεοδώρα Δήμα

Να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες εσόδων από ακυρωθείσες κρατήσεις λόγω του κοροναϊού επιδιώκουν ιδιοκτήτες και διαχειρίστριες εταιρείες που μισθώνουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb ακίνητα.

Παγκοσμίως, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και η αναστολή των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών έχουν οδηγήσει σε ακύρωση κρατήσεων μέσω της αμερικανικής πλατφόρμας, ενώ παραμένει άγνωστο εάν και πότε η κανονικότητα στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις επιστρέψε.

Μιλώντας στο in.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού – Σ.Ο.ΔΙΑ, Θεοδώρα Δήμα αναφέρει ότι :

«Για ακόμα μία φορά βλέπουμε μεγάλη αδιαφορία της πολιτείας για τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει την οικονομία τα τελευταία χρόνια. Καλούνται πάλι ιδιοκτήτες να βάλουν πλάτη στην δύσκολη οικονομική συγκυρία και το κράτος με λεφτά που ανήκουν στους ιδιώτες σύμφωνα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου να φαίνεται ως ευεργέτης για τους ενοικιαστές. Η μείωση που αποφάσισε να κάνει στους ενοικιαστές που πλήττονται θα επιβαρύνει μόνο τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι με οικονομίες και κόπους ετών έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιες τις περιουσίες τους στα χρόνια της κρίσης.

Πώς θα καλύψει άραγε το κράτος αυτό το ποσό που χάνουν οι ιδιοκτήτες?

Όσοι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την βραχυχρόνια μίσθωση το κάναμε ακριβώς γι’αυτους τους λόγους , γιατί δεν υπήρχε κράτος δικαίου να εξασφαλίσει τον κόπο και την προστασία των περιουσιών που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Με τις οικονομίες ετών καταφέραμε να δημιουργήσουμε 1-2 ακίνητα τα οποία στα χρόνια της κρίσης υποβαθμίστηκαν από κακοπληρωτές ενοικιαστές που όχι μόνο μας φέσωσαν αλλά άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς που πάλι καλούμαστε εμείς να τα ξεχρεώσουμε.

Αρκετοί πήραν δάνεια για να καταφέρουν να κρατήσουν τα σπίτια τους και να ξεχρεώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν. Το κράτος δεν παρέχει καμία νομική προστασία στους ιδιοκτήτες προς τους συστηματικούς κακοπληρωτές οι οποίοι θα βρουν πάλι την ευκαιρία να μην πληρώσουν ενοίκια.
Αυτή τη στιγμή για άλλη μία φορά βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο στάδιο καθώς υπάρχουν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων, τα σπίτια μας αν και ανακαινισμένα είναι άδεια καλούμαστε να επιστρέψουμε όλο το ποσό των κρατήσεων και για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.

Εντωμεταξύ τα έξοδα των ακινήτων τρέχουν, δαπάνες Δεκο, οφειλές σε δάνεια, οφειλές σε εφορία.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πώς οι ιδιοκτήτες δεν είναι πλούσιοι έχουν κι αυτοί να ζήσουν τις οικογένειές τους έχουν να πληρώσουν έξοδα και λογαριασμούς και θέλουν να είναι τυπικοί σε αυτό, είναι άνθρωποι προκομμένοι που δεν θέλουν να έχουν χρέη και είναι πάντα τυπικοί στις πληρωμές τους. Για μία φορά το κράτος θα πρέπει να σκεφτεί και να σταθεί δίπλα τους με φοροελαφρύνσεις και πολιτικές που εκείνο θα αποφασίσει. Η βραχυχρόνια μίσθωση στηρίζει πολλές συμπληρωματικές δραστηριότητες δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία εάν πάψει να υφίσταται.

Οι προτάσεις

Η Μεσαία τάξη είναι αυτή που στήριζε και θα στηρίζει την οικονομία της Ελλάδος και καλό είναι να την προστατέψουμε για να συνεχίσει να υπάρχει. Κάποιες προτάσεις είναι:

• Πάγωμα -αναστολή της φορολογίας για τους μήνες της κρίσης.

• Mείωση της Φορολογίας

• Μείωση του Ενφια.

Αρκετοί από εμάς θα θέλαμε να επιστρέψουμε στη μακροχρόνια μίσθωση όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική προστασία έναντι των συστηματικών κακοπληρωτών ενοικιαστών. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας όταν κάποιος δεν πληρώνει τα ενοίκια, τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και αναγκάζεται ο κάθε ιδιοκτήτης να κάνει έξωση το οποίο είναι πολύ κοστοβόρο. Είναι παράλογο όλο το βάρος να το επωμίζεται ο ιδιοκτήτης που είναι σωστός, δηλώνει τα μισθώματα και φορολογείται για αυτά. Ας δημιουργήσει το κράτος τις σωστές προϋποθέσεις ώστε κάποιος που επιβεβαιωμένα δεν θέλει να πληρώσει να αφήνει το ακίνητο άμεσα και τότε αρκετοί από εμάς θα επιστρέφαμε στην μακροχρόνια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών βραχυχρόνιας μίσθωσης παίρνει για άλλη μια φορά στις πλάτες του το παγκόσμιο φαινόμενο του κορονοιου επιστρέφοντας όλα τα χρήματα πίσω στους ανθρώπους που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. Σύμφωνα και με τη πολιτική της airbnb

Οι κρατήσεις για καταλύματα και Εμπειρίες στην Airbnb που έχουν γίνει έως και τις 14 Μαρτίου 2020, με ημερομηνία άφιξης μεταξύ 14 Μαρτίου 2020 και 31 Μαΐου 2020, μπορούν να ακυρωθούν πριν από την άφιξη. Οι επισκέπτες που ακυρώνουν μια τέτοια κράτηση θα λαμβάνουν πλήρη επιστροφή χρημάτων επιλέγοντας ταξιδιωτικούς πόντους ή μετρητά, οι οικοδεσπότες μπορούν να ακυρώσουν μια τέτοια κράτηση χωρίς χρέωση ή αντίκτυπο ως προς την ιδιότητα Superhost. Η πολιτική ακύρωσης οικοδεσπότη δεν ισχύει για αυτές τις ημερομηνίες το ποσό θα επιστρέφεται κανονικά.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι διαχειριστές-ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι κ αλλιώς προτιμούν να επιστρέψουν το ποσό σε όσους δεν δύναται να επισκεφτούν τη χώρα μας και λειτουργούν ηθικά προς τον φιλοξενούμενο, μπαίνοντας στη θέση του, είτε προτρέποντας τον να μετακυλήσουν την κράτηση σε μεταγενέστερο διάστημα είτε εάν αυτό δεν είναι εφικτό να τους επιστρέφουν το ποσό.
Αυτό που προτρέπουμε τα μέλη μας να κάνουν είναι να μιλάνε όσο γίνεται πιο ειλικρινά και συχνά με όσους ήθελαν να έρθουν στο ακίνητο τους για να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη χώρα τους, να δημιουργήσουν δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ τους γιατί αυτό είναι που χαρακτηρίζει την οικονομία διαμοιρασμού, η προσωπική επαφή και η πραγματική ελληνική φιλοξενία που μόνο εμείς μπορούμε να προσφέρουμε και είναι ένας από τους λόγους που μας επιλέγουν. Μπείτε λοιπόν στη θέση τους και σκεφτείτε πως θα θέλατε να σας φερθούν. Μπορεί τώρα να χάνουμε έναν φιλοξενούμενο αλλά θα κερδίσουμε περισσότερους μακροπρόθεσμα».

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024