Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ιαπωνία : Πακέτο στήριξης «μαμούθ» ύψους 990 δισ. δολαρίων

Κοροναϊός – Ιαπωνία : Πακέτο στήριξης «μαμούθ» ύψους 990 δισ. δολαρίων

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ιαπωνία έχει ήδη περάσει σε ύφεση καθώς οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οι πολιτικές κοινωνικής απομάκρυνσης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην επιβράδυνση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων καθώς προετοίμασε να κηρύξει τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη την Τρίτη για να αναχαιτίσει μια ανησυχητική αύξηση των νέων λοιμώξεων από τον κοροναϊό στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα.

Ο Άμπε θα ανακοινώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα Τόκιο και για έξι άλλους νομούς, για μια περίοδο περίπου ενός μήνα, αφού νωρίς την Τρίτη πήρε το πράσινο φως από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Πακέτο ενίσχυσης

Το υπουργικό συμβούλιο θα ολοκληρώσει επίσης ένα τεράστιο πακέτο κινήτρων αξίας 108 τρισεκατομμυρίων γιέν (990 δισεκατομμύρια δολάρια) – που ισοδυναμεί με το 20% της οικονομικής παραγωγής της Ιαπωνίας – προκειμένου να μετριάσει τη μεγάλη επίδραση της πανδημίας σε συνδυασμό με τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Αποφασίσαμε να δηλώσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι έχουμε κρίνει ότι η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού σε εθνικό επίπεδο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές και στην οικονομία», δήλωσε ο Άμπε στο κοινοβούλιο.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων και θα συνεργαστούμε στενά με τις νομαρχιακές κυβερνήσεις».

Ο Άμπε θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 7 μ.μ. (1000 GMT). Η Ιαπωνία έχει απαλλαγεί από τις μεγάλες εξάρσεις της νόσου που προκλήθηκε από τον ιό που παρατηρήθηκε σε άλλα γεωγραφικά πλάτη, αλλά μια πρόσφατη, σταθερή αύξηση των λοιμώξεων στο Τόκιο, την Οσάκα και σε άλλες περιοχές οδήγησε σε αυξανόμενες ανακοινώσεις προς τον Άμπε να αναγγείλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στο Τόκιο φθάνοντας τα 1.116 την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεύοντας τον υψηλότερο αριθμό στη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά 4.000 με 93 θανάτους τη Δευτέρα.

Ο Άμπε δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να ενισχύσει τα μέτρα της για την πρόληψη της αύξησης των λοιμώξεων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική δραστηριότητα διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Yukio Edano, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνταγματικού δημοκρατικού κόμματος της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην έκρηξη του κοροναϊού «ήταν υπερβολικά αργή», αναφέροντας τις καθυστερήσεις στην απαγόρευση εισόδου Κινέζων επισκεπτών. Αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του εκτιμά την απόφαση να δηλώσει έκτακτη ανάγκη, έστω και αν είχε καθυστερήσει.

Αυτοπειθαρχία και σεβασμός στις Αρχές

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στους κυβερνήτες την εξουσία να καλούν τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι και οι επιχειρήσεις να κλείνουν.

Χωρίς κυρώσεις για την παραβίαση των αιτημάτων στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιβολή θα βασίζεται περισσότερο στην αυτοπειθαρχία και στον σεβασμό στην εξουσία.

Ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόϊικ δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται σε συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση για να αποφασίσει ποιοι τύποι εγκαταστάσεων θα ζητούσαν να κλείσουν ή να περιορίσουν τις εργάσιμες ώρες, επαναλαμβάνοντας όμως ότι δε θα υπήρχαν περιορισμοί στην αγορά ειδών διατροφής και φαρμάκων.

Ο Άμπε προσπάθησε να μειώσει τις ανησυχίες κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης, λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι άνθρωποι να μη μπορούν να πάρουν τα πράγματα που χρειάζονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης».

«Η κυβέρνηση δε θα ζητήσει από τις σιδηροδρομικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των αμαξοστοιχιών που λειτουργούν», ανέφερε.

«Άλλες βασικές υποδομές, όπως το ταχυδρομείο και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, θα λειτουργήσουν, όπως και τα ΑΤΜ και οι τράπεζες», δήλωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK.

Το πακέτο κινήτρων της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια γιέν για πληρωμές σε μετρητά σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και 26 τρισεκατομμύρια γιέν για να επιτρέψει την αναβαλλόμενη κοινωνική ασφάλιση και τις πληρωμές φόρων.

Ο Άμπε δήλωσε ότι οι άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες στο πακέτο θα ανέλθουν σε 39 τρισεκατομμύρια γιεν, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που η Ιαπωνία δαπάνησε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Ο Άμπε πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση υπουργικού συμβουλίου αργότερα την Τρίτη για να εγκρίνει το σχέδιο τόνωσης.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ιαπωνία έχει ήδη περάσει σε ύφεση καθώς οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οι πολιτικές κοινωνικής απομάκρυνσης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, θα έχει δύο ακόμη τρίμηνα συρρίκνωσης.

Πηγή: reuters.com

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024