Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκεοργκίεβα - κοροναϊός : Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν ζήσαμε παρόμοια κρίση

Γκεοργκίεβα – κοροναϊός : Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν ζήσαμε παρόμοια κρίση

Για πρωτοφανή οικονομική κρίση πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008, έκανε λόγο την Παρασκευή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για πρωτοφανή οικονομική κρίση πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008, έκανε λόγο την Παρασκευή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Κρίση χωρίς όμοιά της»

«Αυτή είναι μια κρίση χωρίς όμοιά της» είπε η κα Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στην πανδημία του κοροναϊού, και προέβλεψε ότι ο οικονομικός της αντίκτυπος θα είναι πολύ χειρότερος από εκείνον που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008.

«Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να ακινητοποιείται» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γενεύη.

Συνεργείο απολύμανσης στη Νότια Κορέα (φωτογραφία Reuters)

«Ηταν η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας, μία μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και απαιτεί από εμάς να σταθούμε όρθιοι, να είμαστε ενωμένοι και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας» πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να βοηθήσει στην ανακούφιση από την οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 55.000 ανθρώπους σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και έχει μολύνει πάνω από 1 εκατομμύριο άλλους.

«Πολεμοφόδια» 1 τρισ. δολαρίων

Η κα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες να υποστηρίξουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Το κύριο μέλημά μας σε αυτήν την κρίση είναι να αυξήσουμε γρήγορα τη χρηματοδότηση για τις χώρες, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ έχει «πολεμοφόδια» ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όση από αυτήν την ποσότητα είναι απαραίτητη».

Εκανε επίσης γνωστό ότι πάνω από 90 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για βοήθεια από αυτά τα κεφάλαια.

«Αυξανόμενη ζήτηση»

«Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια αυξανόμενη ζήτηση για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης» εξήγησε η κα Γκεοργκίεβα.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου (φωτογραφία Reuters)

Η ίδια κάλεσε τις χώρες που διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση, να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να πληρώσουν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθώς και για άλλες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξήγησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας και συχνά έχουν λιγότερους πόρους για να προστατευθούν από την οικονομική επιβάρυνση.

«Γνωρίζουμε ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα», είπε.

«Πτήσεις ασφαλείας»

Η κατάσταση επιδεινώνεται από επενδυτές που, ακολουθώντας «πτήση ασφαλείας», αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ευάλωτες χώρες καθώς εξαπλώνεται η επιδημία.

Σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων έχουν «πετάξει» από τις αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ορισμένες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές βασικών προϊόντων. Με τις τιμές να καταρρέουν, αυτές πλήττονται και πάλι» τόνισε.

«Θα το περάσουμε… »

«Με τον ίδιο τρόπο που ο ιός χτυπά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, η οικονομική κρίση πλήττει τις πιο ευάλωτες οικονομίες», ανέφερε.

Και κατέληξε: «Το τελευταίο μου μήνυμα είναι ότι θα το περάσουμε αυτό, αλλά πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα εξαρτηθεί πολύ από τις ενέργειες που κάνουμε».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024