Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Έλεγχος στο κέντρο προσφύγων Ριτσώνας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Κοροναϊός : Έλεγχος στο κέντρο προσφύγων Ριτσώνας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Η ιχνηλάτηση επαφών είναι σε εξέλιξη από το προσωπικό του ΕΟΔΥ καθώς και η απομόνωση των στενών επαφών που προκύπτουν.

Ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος PHILOS που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ σε ολόκληρη τη χώρα, διενέργησαν έλεγχο σε 63 άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Ριτσώνας για τον νέο κορoναϊό SARS-CoV-2, σε συνέχεια την ανίχνευσης της νόσου COVID-19 σε λεχωίδα Αφρικανικής καταγωγής στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», η οποία διέμενε στο συγκεκριμένο ΚΦΠΜ.

Η ιχνηλάτηση επαφών είναι σε εξέλιξη από το προσωπικό του ΕΟΔΥ καθώς και η απομόνωση των στενών επαφών που προκύπτουν. Δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους φιλοξενούμενους της δομής καθώς και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετασθέντων επαφών της λεχωίδας είναι αρνητικά και αναμένονται τα υπόλοιπα.

Θετική γυναίκα που γέννησε

Υπενθυμίζεται πως χτες έγινε γνωστό, ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού σε καμπ προσφύγων.

Συγκεκριμένα, γυναίκα από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα της Εύβοιας βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά τη γέννηση του βρέφους της.

Η εν λόγω γυναίκα βρισκόταν σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας λόγω του τοκετού. Πλέον ο ΕΟΔΥ βρίσκεται στη διαδικασία της ιχνηλάτησης όλων των επαφών του κρούσματος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης μετέβη στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας μετά τη διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Διαβεβαίωσε μάλιστα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και εφαρμόστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα επισημαίνοντας ότι «δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο».

Εκκενώστε τα καμπ

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα την άμεση εκκένωση των προσφυγικών δομών διοργανώνει και η ΚΕΕΡΦΑ, υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» ότι ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού».

«Για τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες από τα καμπ μέχρι τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού» επισημαίνει η ΚΕΕΡΦΑ.

Ενώ υπογραμμίζει ότι «αντιθέτως, στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες που ζουν σε σκηνές χωρίς να μπορούν να καταγραφούν σε προγράμματα στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και περίθαλψης. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας, είναι προφανώς ανέφικτη για ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024