Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει»

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει»

Η πανδημία του κορωνοϊού μονοπωλεί το ενδιαφέρον αναλυτών και σχολιαστών. Στην κατάσταση στη Μόρια και την καταστροφή που θα έφερνε η θανατηφόρα ιογενής πνευμονία στη Λέσβο εστιάζει η δημόσια γερμανική τηλεόραση

Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι αριθμοί που δημοσιεύονται καθημερινά από το μέτωπο της πανδημίας δεν προσφέρονται για να σημάνουμε τη λήξη του συναγερμού. Αντιθέτως. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση είχε τηρήσει καταρχάς μια χαλαρή στάση -αυτό έχει αλλάξει στο μεταξύ- οι άνθρωποι προετοιμάζονται πλέον για μια μακρά περίοδο στασιμότητας, κοινώς δηλαδή για το ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η Ισπανία προχώρησε στη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων. Στην Αμερική ενεργοποιούνται νόμοι από καιρούς πολέμου. Στη Γερμανία ο πρόεδρος του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ δεν αποκλείει συνθήκες όπως στην Ιταλία. Με άλλα λόγια: ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί και σε εμάς τόσο ανησυχητικά πολύ, που γρήγορα θα εξαντλούσε τα όρια των δυνατοτήτων μας».

Η Badische Zeitung: «Η Γερμανία βρίσκεται μόλις στην αρχή της επιδημίας. Ας μην έχουμε λοιπόν φρούδες ελπίδες. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται και οι σκέψεις για το πώς θα εξέλθουμε της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Κάθε άλλο. Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να ξανατεθεί σε κανονική λειτουργία εν μια νυκτί. Θα είναι μια διαδικασία που θα γίνει βήμα προς βήμα. Διότι οι ρυθμοί εξόδου από την κρίση θα είναι αντιστρόφως ανάλογοι της ταχύτητας με την οποία ήρθε».

Η ανησυχητική αποτυχία των ΗΠΑ

Διαφορετική η προσέγγιση της Rheinische Post: «Παρά τη γιγαντιαία και άνευ προηγουμένου κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, οι πιέσεις των οικονομικών παραγόντων για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα έπρεπε όμως να αποφύγουμε μια συζήτηση που βάζει στην ίδια ζυγαριά τα οικονομικά συμφέροντα και την υγεία. Δεν μπορείς να αντισταθμίσεις τη ζωή με το χρήμα. Μια στρατηγική εξόδου […] πρέπει να εμπεριέχει πολύ δημιουργικότητα αλλά και το μήνυμα ότι η κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων δρόμων. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι σε λίγες εβδομάδες θα πατήσουμε το κουμπί και θα επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή».

Στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ εστιάζει η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας ότι «εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Αμερική απέτυχε. Η αδυναμία που δείχνουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο του κορωνοϊού προκαλεί φόβο αλλά και σύγχυση. Η χώρα που κάποτε έσωσε την Ευρώπη από τους ναζί και η οποία έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι δεν είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τους γιατρούς της με μάσκες των 75 σεντ ή τους πολίτες της με χαρτί υγείας. Η αποτυχία της κυβέρνησης θα στοιχίσει εντός ολίγων μηνών τις ζωές χιλιάδων, ίσως δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό θα επιφέρει βαθύ τραύμα στην κοινωνία. Επιπλέον εκατομμύρια πολίτες θα χάσουν τις οικονομίες τους. Και, σε αντίθεση, με τη Γερμανία, δεν υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ για να τους προστατεύσει».

«Ο φόβος της Μόριας»

«Ο φόβος της Μόριας» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρεται στην επιδείνωση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου λόγω του κορωνοϊού. «[…] Την εποχή του κορωνοϊού οι καταυλισμοί τύπου Μόριας είναι άκρως επικίνδυνοι, προειδοποιεί ο Αποστόλης Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. “Υπάρχει μόνο μια τουαλέτα για 167 άτομα, μια ντουζιέρα για πάνω από 200 ανθρώπους, μια βρύση για 1.300 άτομα. Εάν ο κορωνοϊός έφτανε στον καταυλισμό, θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή“, όπως λέει.

Και αυτό όχι μόνον για τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς αλλά και για τους κατοίκους της Λέσβου. Το νοσοκομείο του νησιού θα έφτανε στα όρια των δυνατοτήτων του. Η κυβέρνηση επιχειρεί όμως να εξωραΐσει την κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί στα νησιά ούτε ένα κρούσμα, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, προσθέτοντας ότι οι αρχές έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, στο μεταξύ έχουν μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια στα αραβικά και φαρσί, που καλούν τους πρόσφυγες να τηρούν απόσταση ασφαλείας και να πλένουν τα χέρια τους. «Αυτό ακριβώς όμως φοβίζει τους πρόσφυγες. «Φυσικά και ανησυχούν. Όταν λένε, πλύνετε τα χέρια σας, τότε ρωτούν: και πού να τα πλύνω; Όταν λένε, μείνετε σπίτια σας, ρωτούν: ποιο σπίτι;. Όταν λένε, τηρείστε αποστάσεις από τους άλλους, ρωτούν: πώς, όταν ζούμε έξι άτομα σε μια σκηνή;». Οι πρόσφυγες φοβούνται δηλαδή τώρα ακόμη περισσότερο, διότι σε περίπτωση που μεταδοθεί και εκεί ο κορωνοϊός, δεν θα μπορούν να προστατευτούν, λέει ο κ. Βεΐζης. Γι΄ αυτό και θα έπρεπε να εκκενωθούν αμέσως οι καταυλισμοί. Αυτό αξιώνουν στο μεταξύ όχι μόνον οργανώσεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή ο επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Προτείνουν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ σχεδιάζουν να εκκενώσουν τους καταυλισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών και νέων που ζουν στους καταυλισμούς χωρίς τους γονείς τους. Τα πρώτα ενδεχομένως να μεταφερθούν αυτή την εβδομάδα. Για τα παιδιά αυτά λοιπόν υπάρχει ελπίδα. Στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς ζουν όμως πάνω από 40.000 άνθρωποι, οι οποίοι μέσα στην όλη ανέχεια πρέπει να ζήσουν τώρα και με τον φόβο του κορωνοϊού».

Kώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023