Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής : Ούτε ο κοροναϊός συγκίνησε τη Γερμανία - Ιταλοισπανικό βέτο και παρέμβαση Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής : Ούτε ο κοροναϊός συγκίνησε τη Γερμανία – Ιταλοισπανικό βέτο και παρέμβαση Μητσοτάκη

Σε ναυάγιο οδήγησε η γερμανική στάση τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κοροναϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε, κατά την παρέμβασή του, στην έκδοση κορονο-ομολόγου. Τελεσίγραφο από Ιταλία και Ισπανία.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κοροναϊό, στην οποία συμμετείχε και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επέμεινε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κ.λπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόσθεσε, δε, με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Γερμανική άρνηση

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού οδηγήθηκε σε ναυάγιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Για άλλη μια φορά η άρνηση της Γερμανίας – και των δορυφόρων της – για έκδοση ευρωομολόγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση χωρών του νότου, με Ισπανία και Ιταλία να θέτουν βέτο, απορρίπτοντας το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία «δεν αποδέχεται» τα σχέδια της ΕΕ επειδή είναι πολύ δειλά, δήλωσε ο κ. Κόντε, όπως αναφέρει το γραφείο του, την ώρα που η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.

«Πρέπει να αντιδράσουμε με τη λήψη καινοτόμων οικονομικών μέσων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό, αναφέρεται στη δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού.

Τελεσίγραφο από Κόντε και Σάντσεζ

Μάλιστα, ο Τζουζέπε Κόντε, που η χώρα του πλήττεται βάναυσα από τον κοροναϊό μετρώντας χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα, έθεσε τελεσίγραφο στην Ευρώπη, δίνοντάς της προθεσμία 10 ημερών για εύρεση λύσης χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ενωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με τη Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το γραφείο του κ. Κόντε, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ φέρεται να συμφώνησε με την προθεσμία των 10 ημερών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024