Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα - «Μάχη» δύο εβδομάδων για την ανάσχεση του ιού

Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα – «Μάχη» δύο εβδομάδων για την ανάσχεση του ιού

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και γι'αυτό προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Την ώρα που η Ιταλία και Ισπανία βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη του κοροναϊού και οι ΗΠΑ αποτελούν τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του ιού με την κατάσταση και εκεί να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις, η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και γι’αυτό προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και τους κανόνες προστασίας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού για τα απαραίτητα ψώνια.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης μίλησε για την ανάγκη να συνεχίσουμε την αυστηρή τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας με νόημα, ότι η μάχη από της ουσίας τώρα αρχίζει.

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» των νεκρών

Η μαύρη λίστα των νεκρών, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ημέρα μεγαλώνει καθημερινά ωστόσο τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες δεν καταγράφουν απότομη αύξηση, κάτι που παρηγορεί τους επιστήμονες αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους καθησυχάζει.

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών καταγράφηκαν στην Ελλάδα τέσσερις θάνατοι ασθενών με κοροναϊό  ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 26 ενώ διερευνάται μία ακόμη περίπτωση άντρα που κατέληξε για το αν σχετίζεται με τον κοροναϊό.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 892 μετά την επιβεβαίωση 71 νέων κρουσμάτων.

Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 57 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 54 διασωληνωμένοι.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα – Δεν έχουμε περάσει τον κίνδυνο

Μπορεί τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας να μην τρομάζουν, ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε χθες, να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προκειμένου να λάβουν όλοι το μήνυμα πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Ωστόσο εάν αρθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα πράγματα θα αλλάξουν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσιόδρα ο οποίος άφησε «παράθυρο» για παράταση των περιοριστικών μέτρων.

«Η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Μάχη» 14 ημερών για την ανάσχεση του ιού

Η τήρηση των αυστηρών μέτρων από τους πολίτες που επέβαλε η κυβέρνηση είναι το «κλειδί» για την καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες,  όσο αφορά στην αύξηση της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων.

Για να συνεχίζουν να αποδίδουν όμως αυτά τα σκληρά μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστούν και να μην υπάρξει καμία χαλάρωση, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες πειθαρχούν» τόνισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος πρόσθεσε πως το σύστημα Υγείας θωρακίζεται με προσλήψεις και νέο ιατρικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες λόγω κοροναϊού.

Προσλήψεις γιατρών

Αναφορικά με τον ανθρώπινο δυναμικό είπε ότι έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία 279 γιατροί ενώ έχουν εγκριθεί προσλήψεις για πάνω από 3.000 .

Για το σύστημα Υγείας τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν συνολικά 813 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατική Θεραπείας.

«Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό».

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Στο μεταξύ, όπως είπε έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.

Το στοίχημα της κυβέρνησης

Πάντως αυτή τη στιγμή, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν νέες εστίες διασποράς του ιού στην Ελλάδα και να υπάρξει συγκράτηση στον αριθμό των κρουσμάτων στις περιοχές όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Και αυτό διότι, εάν υπάρξουν κρούσματα με σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές σε απομονωμένες περιοχές και νησιά που θα χρειάζονται νοσηλεία θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία αναφοράς. Επίσης, μία διασπορά του ιού σε τέτοιες περιοχές, είναι ένα σενάριο το οποίο θέλουν στην κυβέρνηση να  αποτρέψουν πάση θυσία.

Προβληματίζουν οι θάνατοι νέων ανθρώπων

Πάντως οι επιστήμονες προβληματίζονται από τον θάνατο και νέων ανθρώπων στην Ελλάδα αν και είχαν προειδοποιήσει πως καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη στον ιό.

Την ίδια στιγμή, ένα βρέφος 7,5 μηνών – όπως έγινε γνωστό –  βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό ύστερα από εξετάσεις που έγιναν κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είναι το πρώτο κρούσμα κοροναϊό που διαπιστώνεται στο νησί της Ρόδου.

Το μωράκι μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο της Ρόδου από τους γονείς του με συμπτώματα ίωσης και στην παιδιατρική κλινική ελήφθησαν δείγματα για να γίνει η σχετική εξέταση, η οποία έδειξε ότι ήταν θετική.

Στην οικογένεια, είχαν δοθεί εντολές από το νοσοκομείο να παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024